Τι συμβαίνει στα σταφύλια όταν μπουν σε φούρνο μικροκυμάτων
Υπάρχει εξήγηση
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/7/2019 | 00:33
Τα βίντεο στο διαδίκτυο είναι πολλά. Εδώ και χρόνια έχει παρατηρηθεί πως αν κόψεις μια ρώγα σταφυλιού, με τα δυο κομμάτια να ενώνονται παρολ’ αυτά, και τα τοποθετήσεις μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων, τότε παράγεται σπίθα και μια πύρινη μπάλα.
Κανένας δεν ήξερε το γιατί. Ένας φυσικός έκανε το πείραμα το 2011 στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ για το κανάλι του YouTube, Veritasium. Η ρώγα του σταφυλιού που ήταν κομμένη στα δυο, αλλά ενωμένη σε ένα σημείο της, «άρπαξε». Το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων είχε σχεδόν καεί.
Μετά από πολλά πειράματα, πολλές χαμένες ρώγες σταφυλιού και άλλους τόσους φούρνους μικροκυμάτων που ίσως να καταστράφηκαν, τρεις επιστήμονες από τον Καναδά, μάλλον κατάφεραν να εξηγήσουν το γιατί. Όπως τονίζουν, «η προσοχή μας επικεντρώνεται στην πύρινη μπάλα. Είναι εντυπωσιακή, αλλά δευτερεύουσα». Η πύρινη μπάλα είναι μια ζεστή μάζα ηλεκτρονίων και ιόντων, γνωστών και ως «πλάσμα». Το ερώτημα είναι πώς το σταφύλι θερμάνθηκε τόσο ώστε να παράγει το «πλάσμα».
Το συμπέρασμα τους είναι πως το ίδιο συμβαίνει και και με οτιδήποτε σε αυτό το μέγεθος, ακόμα και χάντρες εμποτισμένες με νερό. Όταν μια ρώγα σταφυλιού μπει ολόκληρη στον φούρνο μικροκυμάτων τότε τα μικροκύματα παγιδεύονται μέσα σε αυτή, οπότε δεν θερμαίνεται από έξω προς τα μέσα όπως θα περιμέναμε, αλλά από μέσα προς τα έξω.
Όταν όμως κόψεις την ρώγα στα δυο ή τοποθετήσεις δυο ρώγες σταφυλιού και κατά κάποιον τρόπο συνδέονται ή εφάπτονται, τότε επικεντρώνουν την ενέργειά τους στο σημείο επαφής τους. Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύει τα άτομα και τα μόρια σε εκείνο το σημείο και αυτά θερμαίνονται τόσο, ώστε πλέον δεν μπορούν να κρατήσουν τα ηλεκτρόνια τους. Όταν τα μικροκύματα φτάνουν σε εκείνο το σημείο, συγκεντρώνουν ενέργεια σε ένα σημείο μικρότερο από τον μέσο όρο, με αποτέλεσμα να παράγουν σπίθες και αυτήν την πύρινη μπάλα.
Όπως βέβαια αναφέρουν οι επιστήμονες, κανείς δεν πρέπει να αντιγράψει το πείραμα στο σπίτι του, γιατί είναι αρκετά επικίνδυνο. Πάντως η έρευνα δεν έκλεισε ακόμα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζονται εξήγηση. Πάντως το φαινόμενο παραμένει εντυπωσιακό.