Το Ελληνικό χωριό που έχει την δική του γλώσσα
Είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να την καταλάβει
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 23/7/2019 | 00:50
Ένα χωριό στη Ρόδο έχει μια απίστευτη ιδιομορφία...οι κάτοικοι του μιλάνε την δικιά τους γλώσσα.
Ο λόγος για το χωριό Αρχάγγελος στη Ρόδο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Μάλιστα θεωρείτε το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και έχει πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους.
Στο χωριό έχουν αναπτύξει μια δική του γλώσσα την οποία ονομάζουν αρχαγγελίτικη η οποία δεν είναι ούτε ακριβώς Ελληνική ούτε μοιάζει με την Κυπριακή διάλεκτο ούτε με την Τουρκική γλώσσα. Φαίνεται ότι είναι τόσο ιδιαίτερη που κανείς στην Ρόδο αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μπορεί να την καταλάβει εκτός από τους κάτοικους του Αρχάγγελου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αρχαγγέλου Αργύρη Αργυρού οι κάτοικοι του χωριού μιλούν καθημερινά τη συγκεκριμένη γλώσσα και με αυτόν τον τρόπο περνάει από γενιά σε γενιά. Έτσι κάθε νέα γενιά μαθαίνει από μικρή τα «αρχαγγελίτικα» με αποτέλεσμα η γλώσσα τους να επιβιώνει για αιώνες.
Η γλώσσα είναι ιδιαίτερη και πολύ διαφορετική από την καθομιλουμένη νέα ελληνική με εξαίρεση κάποιες λέξεις. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από μερικά παραδείγματα που έδωσε ο κ. Αργυρού
"Εμείς λέμε "Πώς σε λόσε;" δηλαδή "πώς σε λένε;", λέμε "ρκινούμε" κι όχι "αρχίζουμε" και "χαντέστε" αντί για "πάμε". Το ψωμί το λέμε "λουτριά", τη γωνία "καντούνι", τις κόρες "κοπελούδες" και το Πάσχα τρώμε ριφικί δηλαδή "αρνί με γέμιση"."
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς και με την αγγειοπλαστική. Στον Αρχάγγελο υπάρχουν 2 νηπιαγωγεία, 2 δημοτικά σχολεία, ενώ λειτουργεί ημερήσιο και νυκτερινό γυμνάσιο, ημερήσιο και νυκτερινό λύκειο καθώς και επαγγελματικό λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)