Αποπλάνηση ανηλίκου στο Internet ‑ Το φαινόμενο grooming
Οι έφηβοι εμφανίζονται ως η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα...
Δημοσίευση 10/2/2013 | 00:00
Μετά το πρόσφατο περιστατικό της 15χρονης που είχε πέσει θύμα εκβιασμού άντρα που δημοσίευε γυμνές της φωτογραφίες στο διαδίκτυο, το φαινόμενο grooming έρχεται στο προσκήνιο για τα καλά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους γονείς.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το grooming είναι η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι, προσποιούμενοι πως είναι έφηβοι πιάνουν κουβέντα με παιδιά, έτσι ώστε εκείνα να τους εμπιστευτούν, να συναντηθούν μαζί τους και έπειτα εκείνοι να τα κακοποιήσουν.
Οι έφηβοι εμφανίζονται ως η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα όσον αφορά το φαινόμενο του grooming.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το 2004 το περιοδικό «Journal of Adolescent Health», το 76% των ατόμων που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, η οποία ξεκίνησε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 13 έως 15 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι κορίτσια.
Τα χρόνια της εφηβείας τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους και προσπαθούν να κοινωνικοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Επάνω σε αυτή την προσωπική τους επανάσταση πατούν οι επιτήδειοι.
Οι παιδόφιλοι ξεκινούν συζητήσεις με τους εφήβους έτσι ώστε τα παιδιά να τους εμπιστευτούν και να νιώσουν οικεία. Μιλούν για μουσική, για ταινίες και αργότερα αρχίζουν να μαθαίνουν τα στοιχεία τους.
Παράλληλα αρχίζουν σιγά σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και πολλές φορές οι παιδόφιλοι στέλνουν στα υποψήφια θύματα φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας, αλλά και πορνογραφίας ενηλίκων, για να δώσουν την αίσθηση ότι αυτό είναι κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό. Ακόμη πείθουν τα θύματα και κανονίζουν συναντήσεις που είναι πάντοτε μοιραίες.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα saferinternet, αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονιός είναι να συζητήσει με το παιδί το γεγονός ότι στο Διαδίκτυο μπορούν να υπάρχουν και άνθρωποι που επιθυμούν να το βλάψουν.
Ακόμη, να υποδείξει στο παιδί πώς μπορεί να κρατά αντίγραφο των συνομιλιών του στα chat rooms.
Τέλος, ο γονιός πρέπει να τονίσει στο παιδί πως δεν πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μόνο μέσω Διαδικτύου. Εάν όμως επιμένει να γνωρίσει κάποιον διαδικτυακό του φίλο, τότε η συνάντηση θα λάβει χώρα μόνο σε δημόσιο χώρο και μόνο υπό τη συνοδεία του γονιού ή τη συνοδεία ατόμου της απολύτου εμπιστοσύνης του.