E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζει δια παντός το κλίμα στην Ελλάδα

Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες

Δημοσίευση 28/7/2019 | 10:12

Αλλάζει δια παντός το κλίμα στην Ελλάδα

Ως ένα ακόμη σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλά και το εύρος: μολονότι υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.

Η πιο θερμή περίοδος της Γης τα τελευταία 2000 χρόνια

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας παλαιοκλιματολόγων από τη Γαλλία, οι οποίοι με βάση τη μελέτη 700 κλιματικών δεικτών συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2000 χρόνια. «Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή», σημειώνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο καύσωνας αυτός είναι ανάλογος καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010. «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται» προσθέτει υπενθυμίζοντας πως στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι.

Σε αυτήν την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2000 χρόνων, ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Παρίσι η θερμοκρασία μετρήθηκε στους 42 βαθμούς σπάζοντας το ρεκόρ των 40,4 βαθμών που κρατούσε από το μακρινό 1947.

Οι πιθανότητες για ανάλογο καύσωνα στην Ελλάδα.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, επισημαίνει πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του φαινομένου και στη δική μας περιοχή. «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε - έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο» εξηγεί.

Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45; «Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα» απαντά.

«Οι πόλεις» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης «έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μελτέμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει». Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα. «Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα» προσθέτει.

Βασική αιτία η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Ο ίδιος σημειώνει πως σε ποσοστό που φτάνει το 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων» λέει. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση» συμπληρώνει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μαθήματα πολέμου» στα γερμανικά σχολεία ‑ Εντολή στους δασκάλους να προετοιμάσουν τα παιδιά

Κόσμος 07.04.2025
Η Γερμανία θεωρείται ως η λιγότερο προετοιμασμένη χώρα σε σχέση με τις άλλες βορειοευρωπαϊκές στο ενδεχόμενο ενός πολέμου

Σοκ στη Χαλκίδα με 9χρονη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σημάδια σeξουαλικής κακοποίησης

Ελλάδα 07.04.2025
Η αποτρόπαια υπόθεση σeξουαλικής κακοποίησης ενός 9χρονου κοριτσιού στη Χαλκίδα ήρθε στο φως το βράδυ του Σαββάτου

Πρώην πράκτορας της CIA επιβεβαιώνει: Ναι, ο Χίτλερ δεν πέθανε ‑ Πώς σκηνοθετήθηκε ο θάνατός του

Κόσμος 07.04.2025
Νέες αποκαλύψεις για το τι τελικά συνέβη το μακρινό 1945 αλλά και που διέφυγε ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τον πλανήτη

Τραμπ στους Αμερικανούς: Κάντε υπομονή, μην είστε αδύναμοι και ηλίθιοι

Κόσμος 07.04.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε προτεραιότητα να αλλάξει η κατάσταση με την Κίνα, ενώ ανέφερε πως έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Ιαπωνία

Κατακρημνίζονται οι διεθνείς αγορές από τους δασμούς Τραμπ ‑ Χάθηκαν $9,5 τρισ. σε τρεις ημέρες

Οικονομία 07.04.2025
Φόβοι πως θα βαθύνει κι άλλο το ρήγμα μετά τις απώλειες 9,5 τρισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα

Αιματηρή ενέδρα για «απαγορευμένο έρωτα» ‑ Έμαθε ότι ο ξάδερφός του είχε σχέσεις με τη σύζυγό του

Κόσμος 07.04.2025
Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης αναζητείται

Μειώθηκε στο Εφετείο η ποινή της 31χρονης που πέταξε το μωρό της στον Αλιάκμονα

Ελλάδα 07.04.2025
Οι δικαστές έκριναν ότι τέλεσε την πράξη της με μειωμένο καταλογισμό

Αποτροπή εμπορικού πολέμου και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ζητά το Βερολίνο

Κόσμος 07.04.2025
Δεν επιθυμούμε να πυροδοτήσουμε εμπορικό πόλεμο, αντιθέτως, στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των εμπορικών φραγμών

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την Chevron

Ελλάδα 07.04.2025
Θα ακολουθήσουν νέες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες θα προσδιοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Τέμπη: Κατεπείγουσα έρευνα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητεί ο Αρειος Πάγος

Ελλάδα 07.04.2025
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ζητά η Εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη

Βαγγέλης Παυλίδης: Το «έπος» του Έλληνα επιθετικού, ο «Bailaridis» και τα υπόλοιπα αποθεωτικά σχόλια

Αθλητικά Νέα 07.04.2025
Τα Μέσα στην Πορτογαλία έσταζαν “μέλι” για τον διεθνή Έλληνα φορ της Μπενφίκα

Λακαφώσης: Με κατηγορούν ότι παραπλάνησα την κοινή γνώμη, αλλά εγώ δεν είμαι δημόσιος φορέας

Ελλάδα 07.04.2025
Ο τεχνικός σύμβουλος μίλησε για τα πορίσματα που έχουν κυκλοφορήσει, τις εξελίξεις με ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τα πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας, ενώ έκανε την εκτίμησή του για το πώς θα εξελιχθεί πλέον η υπόθεση, κάνοντας λόγο για «ενορχήστρωση»