Ο Έλληνας που έβαλε πρώτος ανανά στην πίτσα
Και ξεσήκωσε μια μεγάλη συζήτηση
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/8/2019 | 00:38
Αν ψάξετε από που προέρχεται η έμπνευση του ανανά στην πίτσα, παρόλο που ονομάζεται «Χαβανέζικη», θα ανακαλύψετε πως η καταγωγή της είναι από τον Καναδά. Η χρήση του ανανά στην πίτσα έχει ξεσηκώσει μια μεγάλη συζήτηση, για το αν πρέπει να υπάρχει φρούτο ή συγκεκριμένα ο ανανάς σε ένα τέτοιο φαγητό.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, δήλωσε το 2017 πως ο ανανάς «πρέπει να απαγορευτεί από την πίτσα». Ο Justin Trudeau, απάντησε πως υποστηρίζει την δημιουργία του Οντάριο. Αν και η μόδα του ανανά στην πίτσα είναι πρόσφατη, η ιδέα ξεκίνησε την δεκαετία του ’60. Από έναν Έλληνα.
Οκτώ χρόνια μετά την μετανάστευσή του στον Καναδά από την Αρκαδία, και συγκεκριμένα το 1962, ο Sam Panopoulos αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο σε μια μικρή πόλη στα σύνορα με τις ΗΠΑ, το Chatham.
@eater.com
Στην αρχή σέρβιρε τους πελάτες burgers και pancakes. Σύντομα κατάλαβε την δυναμική που είχε η πίτσα στις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών και την εισήγαγε στο μενού του πριν γίνει μόδα και στον Καναδά. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς πρόσθεσε τον ανανά στην πίτσα.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος λίγο πριν τον θάνατό του το 2017 στο BBC, η ιδέα ήταν ένα πείραμα. Το σκέφτηκαν και το έκαναν. Σε μια άλλη του συνέντευξη στο CBS είπε: «Δεν άρεσε σε κανέναν στην αρχή. Αλλά κάποια στιγμή, την ζητούσαν σαν τρελοί». Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε την ίδια εποχή που στις ΗΠΑ επέστρεψαν οι στρατιώτες από αποστολές στον Νότιο Ειρηνικό.
Η αρχική συνταγή είχε ζαμπόν και ανανά, για να κάνει αντίθεση στη γέυση. Από τότε υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις στην αρχική συνταγή. Σήμερα, η πίτσα με ανανά υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Κάτι που μάλλον ο Sam Panopoulos δεν θα περίμενε ποτέ...