E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν η δυτική Rock «εισέβαλε» στη Σοβιετική Ένωση

Λίγο πριν την πτώση της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/8/2019 | 00:19

Όταν η δυτική Rock «εισέβαλε» στη Σοβιετική Ένωση
@wikipedia.org

H Rock έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις δυτικές κοινωνίες της δεκαετίας του 1960. Ήταν μια επαναστατική μουσική, που προάσπιζε νέες ελευθερίες που μέχρι τότε, ήταν τουλάχιστον μη αποδεκτές.

Στις επόμενες δεκαετίες, η Rock βρήκε την θέση της και εξελίχθηκε. Απόκτησε εκατομμύρια fans και μετατράπηκε σε κάποιες περιπτώσεις και σε «popular music». Την ίδια ώρα, ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν. Και στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, η δυτική Rock δεν επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση. Πόσο μάλλον οι συναυλίες.

Οι νεαροί σοβιετικοί στρέφονταν στην μαύρη αγορά, για να αποκτήσουν δίσκους παράνομα χαραγμένους, κασέτες αμφιβόλου ποιότητας, που μπορεί και να τους κόστιζαν μεγάλο μέρος του μηνιαίου τους εισοδήματος.

Η άνοδος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έδειξε πως όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, διάφοροι καλλιτέχνες έκαναν συναυλίες στην Ρωσία. Όπως ο Elton John και ο Billy Joel. Ωστόσο η Rock απουσίαζε.

Μέχρι το 1989, λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, διοργανώθηκε το «Moscow Music Peace Festival», από τον παραγωγό των Kiss και των Mötley Crüe, Doc McGhee. Η Glam Rock τότε ήταν κυρίαρχη. Έτσι, εκείνοι που ταξίδεψαν στην Μόσχα, ήταν οι Mötley Crüe, οι Skid Row, οι Cinderella, οι Bon Jovi, οι Scorpions και ο πιο σκληρός Ozzy Osbourne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Music_Peace_Festival

@wikipedia.org

Ο επίσημος λόγος για την διεξαγωγή του φεστιβάλ ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων κατά των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Ωστόσο το φεστιβάλ έκανε πολλά περισσότερα. Περίπου 150.000 άνθρωποι το παρακολούθησαν εκείνο το διήμερο. Ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι είδαν συναυλία όρθιοι. Οι δηλώσεις των μελών των συγκροτημάτων έδωσαν μια πιο πρωτοποριακή ματιά στη ζωή, με την rock μουσική να βοηθάει για ακόμα μια φορά σε μια μεγάλη ιστορική αλλαγή.

Φυσικά, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Security, αστυνομία και στρατός βρέθηκαν μαζί ώστε να περιφρουρήσουν το Central Lenin Stadium, το σημερινό Luzhniki Stadium. Οι διοργανωτές έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν τα μέλη των συγκροτημάτων μακριά από το αλκοόλ. Αλλά όπως δήλωσε ο ftontman των Skid Row, Sebastian Bach, «η βότκα κόστιζε μόλις 2 δολάρια. Δεν τρώγαμε. Απλά πίναμε».

Το MTV μετέδωσε για πρώτη φορά το γεγονός δορυφορικά. Την συναυλία παρακολούθησαν σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Και πολλοί άλλαξαν την οπτική τους για τον Ψυχρό Πόλεμο, μέσω φυσικά της μουσικής. Έναν χρόνο νωρίτερα από το «Ρωσικό Woodstock» όπως ονομάστηκε, κανείς δεν περίμενε ή δεν τολμούσε να σκεφτεί μια τέτοια διοργάνωση στην Σοβιετική Ένωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 ταινίες που δεν ήξερες πως βασίστηκαν σε πραγματικές ιστορίες

Σινεμά Προχτές
Σενάρια... πραγματικής ζωής

Ο ΛΕΞ έβγαλε τραγούδι που μιλάει για τον Μάνταλο

Μουσική 22.11.2024
«Τέλος το debate με Φορτούνη»

Μανούσος Μανουσάκης: Οι δυο κωμικές σειρές του που έσπαγαν τα κοντέρ τηλεθέασης

TV Σειρές 21.11.2024
Αν και κυρίως έκανε δράμα, αυτές οι σειρές άφησαν εποχή

Μανούσος Μανουσάκης: Η τηλεοπτική του σειρά που ξεπέρασε και την μπάλα ‑ «Κέρδισε» το Μουντιάλ

TV Σειρές 21.11.2024
Ο Μανούσος Μανουσάκης, που πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 74 ετών, είχε δημιουργήσει αυτή τη σειρά-ορόσημο που «έσπασε όλα τα κοντέρ» της ελληνικής τηλεόρασης

Με διαφορά λίγων ημερών πέθαναν οι ντράμερ των Bee Gees

Μουσική 20.11.2024
Συνέβαλαν στις διαχρονικές επιτυχίες τους, όπως τα Massachusetts, To Love Somebody και Words

5 μέρη που έγιναν πηγή έμπνευσης για πασίγνωστα τραγούδια

Μουσική 17.11.2024
Τοποθεσίες που ενέπνευσαν θρυλικά τραγούδια

Η πρώτη ταινία τρόμου στην ιστορία από το μακρινό 1896

Σινεμά 16.11.2024
Τότε λογικά θα ήταν τρομακτική για πολλούς λόγους