Το παράξενο με Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία μας που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν
Μόλις 26.000 έτη φωτός από την Γη
Δημοσίευση 17/8/2019 | 12:26
Kαθώς παρατηρούσαν την, πλησιέστερη στη Γη, υπερμεγέθη Μαύρη Τρύπα αυτήν την άνοιξη, oι αστρονόμοι εντόπισαν κάτι που χαρακτήρισαν «πρωτοφανές»: Μία έκρηξη και μία τεράστια έκλυση ακτινοβολίας, φαινόμενα που οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς προκλήθηκαν.
Η Μαύρη Τρύπα, γνωστή ως Τοξότης Α (Sagittarius A*/Sgr A*) βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία μας, μόλις 26.000 έτη φωτός από την Γη, σύμφωνα με τη NASA. Οι αστρονόμοι παρατηρούν το συγκεκριμένο σημείο εδώ και 20 χρόνια. Και τον περασμένο Μάιο είδαν κάτι που δεν είχαν δει ξανά στο παρελθόν.
Τη νύχτα της 13ης Μαΐου, ο αστρονόμος Tuan Do και οι συνεργάτες του παρακολουθούσαν τον Sgr A* , με τη χρήση του τηλεσκοπίου Keck II της Χαβάης, διαπίστωσαν πως η ζώνη ακτινοβολίας της Sgr A* εμφανιζόταν κατά πολύ φωτεινότερη απ’ό,τι είχε ποτέ καταγραφεί. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters, η κατανομή των μεταβολών ροής από τέσσερις νύχτες χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ασυνήθιστη» σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.
Ο Tuan Do, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που ασχολείται με το συγκεκριμένο σημείο του Γαλαξία μας εδώ και χρόνια, σχολίασε το απίστευτο φαινόμενο στο Twitter: «Η μαύρη τρύπα είναι πάντα μεταβλητή, ωστόσο, αυτή η λάμψη ήταν η πιο φωτεινή που έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής», έγραψε μεταξύ άλλων ο Do.
Here's a timelapse of images over 2.5 hr from May from @keckobservatory of the supermassive black hole Sgr A*. The black hole is always variable, but this was the brightest we've seen in the infrared so far. It was probably even brighter before we started observing that night! pic.twitter.com/MwXioZ7twV
— Tuan Do (@quantumpenguin) 11 Αυγούστου 2019
Οι αστρονόμοι εικάζουν πως η λάμψη από τη μαύρη τρύπα ίσως προκλήθηκε από το κοντινό πέρασμα είτε ενός άστρου με την ονομασία S0-2 πέρυσι είτε ενός αντικειμένου από σκόνη το 2014.
Με περαιτέρω και εντατικότερες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες φιλοδοξούν να διαπιστώσουν πώς ακριβώς συμπεριφέρεται η Sgr A*.