Το καλοκαίρι δεν τελειώνει αρχές Σεπτέμβρη και αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση
Τι σημαίνει πρακτικά η φθινοπωρινή ισημερία
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/9/2019 | 00:18
Το τέλος του καλοκαιριού δεν έχει έρθει ακόμη. Το φθινόπωρο επίσημα έρχεται φέτος στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί δηλαδή με τη φθινοπωρινή ισημερία.
Το αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η γη βρίσκεται σε θέση όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Το αποτέλεσμα αυτής της θέσης είναι η ημέρα και η νύχτα να έχουν την ίδια διάρκεια.
Η ισημερία του Σεπτεμβρίου ονομάζεται φθινοπωρινή στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα και ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Από την επόμενη, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φτάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.
Αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου ονομάζεται εαρινή. Από την επομένη, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φτάσει στο ζενίθ της κατά το αντίστοιχο θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου. Το όνομα που χρησιμοποιείται στη διεθνή ορολογία για το αστρονομικό φαινόμενο είναι το equinox, που σημαίνει ίση νύχτα.
Γι αυτό και σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος αναφέρεται στην ίση νύχτα και όχι στην ίση ημέρα. Το φαινόμενο της φθινοπωρινής ισημερίας χρησιμοποιούταν στην αρχαία Ελλάδα για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα του χρόνου. Συγκεκριμένα ο καινούργιος χρόνος ξεκινούσε κατά τη φθινοπωρινή ισημερία και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης όπως στη Μεσοποταμία. Το ημερολόγιο των Ελλήνων διαδόθηκε με τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.