O David Bowie ήταν ένας από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά είδωλα που έχουν περάσει ποτέ από την ιστορία της μουσικής. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το οφείλει εν μέρει σε έναν νεαρό μοναχό που υπήρξε γκουρού του για αρκετά χρόνια.
Από τα 13 του κιόλας ο David Jones, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έδειξε ενδιαφέρον για τον Βουδισμό. Τα επόμενα χρόνια εξέλιξε αυτό το ενδιαφέρον με σχεδόν καθημερινές επισκέψεις στο Tibet House του Λονδίνου. Το 1967 είχε γίνει κιόλας 20, όταν αποφάσισε πως θέλει να αφοσιωθεί στον Βουδισμό και να γίνει και αυτός μοναχός. Ο Chime Yong Dong Rinpoche, ένας νεαρός μοναχός, είχε ξεφύγει από τις κινεζικές αρχές και μετανάστευσε στην Σκωτία.
@telegraph.co.uk
Εκεί βρέθηκε στο βουδιστικό μοναστήρι Samye Ling, όπου γνώρισε τον David Bowie και για αρκετούς μήνες έγινε ο γκουρού του. Ο Bowie πήγε στην Σκωτία σε αρκετές περιπτώσεις, αν και η σύνδεση του με τον Βουδισμό έλαβε χώρα κυρίως στο Λονδίνο.
Σε μια συνέντευξή του το 1996 ο ίδιος ο Bowie δήλωσε πως ήταν μέλος της Tibetan Society το 1967 και γνώρισε έναν νεαρό μοναχό που τον συνόδευσε πνευματικά τα επόμενα χρόνια. «Ήθελα να γίνω μέρος του τάγματος και να πάω μόνιμα σε ένα βουδιστικό μοναστήρι της Σκωτίας. Με συμβούλευσε να μην το σκεφτώ καθόλου και πως το μέλλον μου θα πρέπει να ήταν η μουσική».
@dalailamafilm.com
Σύμφωνα Peter Doggett, τον συγγραφέα του βιβλίου «The Man who Sold the World: David Bowie and the 70’s», η παραμονή του Bowie στο Μοναστήρι τον βοήθησε να αποφασίσει τι θα κάνει με τη ζωή του. Έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους μοναχούς και έκανε καθημερινό διαλογισμό.
Από το 1969 η ενασχόληση του με τον Βουδισμό άρχισε να ξεθωριάζει, αλλά παρέμεινε κοντά στον πνευματισμό σε όλη τη διάρκειά της ζωής του. Όπως αναφέρει ο Doggett, η ιδιαίτερα ιδιωτική του φύση δεν μας άφησε να μάθουμε τι ακριβώς πίστευε αργότερα στη ζωή του.
Πάντως σε κάποια στιγμή της ζωή του σκέφτηκε να αφιερωθεί στην πνευματικότητα και να γίνει μοναχός. Μάλλον κανείς δεν θα το ήθελε αυτό.