Οι νίκες πάντα προξενούν χαρά. Αλλά οι νίκες που δεν περιμένουμε, ακόμα μεγαλύτερη. Μια τέτοια ήταν και εκείνη του Φεβρουαρίου του 1980. Αν και «παγωμένη», απ’ όλες τις απόψεις...
Πολλοί θυμούνται το «Θαύμα της Βέρνης», με την Εθνική ποδοσφαίρου της Γερμανίας να κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954. Υπάρχει και το θαύμα της Εθνικής Ελλάδος το 2004 και πολλά ακόμα αθλητικά θαύματα. Ένα από τα πιο μεγάλα έλαβε χώρα στον αγώνα χόκεϊ ματαξύ ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Νέα Υόρκη το 1980.
Εκείνη την εποχή, ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ξανά έντονος. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η σύγκρουση είχε ξεθωριάσει, η εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν έγινε αφορμή για έναν νέο γύρο στη μάχη του Ψυχρού Πολέμου. Το ίδιο έγινε και με την ομηρία των Αμερικανών πολιτών στο Ιράν, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1979 και διήρκησε 444 ημέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, σκεφτόταν να μποϊκοτάρει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Κάτι που τελικά έγινε σχεδόν την ίδια μέρα με ένα θαύμα.
@si.com
Η ομάδα χόκεϊ της Σοβιετικής Ένωσης είχε κερδίσει τα πέντε από τα έξι χρυσά μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταξίδεψε έτσι στην Νέα Υόρκη ως το ακλόνητο φαβορί. Από την άλλη, οι ΗΠΑ κατέβασαν μια ομάδα με παίκτες κολλεγίων με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη. Ο προπονητής Χέρμπ Μπρούκς επέλεξε ανάμεσα από 68 νεαρούς παίκτες με τον καθέναν από αυτούς να αναγκάζεται να περάσει ψυχολογικά τεστ 300 ερωτήσεων.
Ο στόχος της ΕΣΣΔ ήταν μόνο το χρυσό μετάλλιο. Στόχος των ΗΠΑ ήταν μια αξιοπρεπής πορεία και ό, τι άλλο προκύψει. Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και με τον ίδιο τον αγώνα να χρησιμοποιείται σε αυτόν, η μοίρα έφερε τις δυο ομάδες αντιμέτωπες στην δεύτερη φάση των ομίλω. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν περάσει με 4 νίκες και μια ισοπαλία (25-10 τέρματα), ενώ η ΕΣΣΔ έκανε το 5 στα 5 και μάλιστα με εμφατικό τρόπο (51-11 τέρματα).
Ο αγώνας ξεκίνησε με ξεκάθαρο φαβορί. Η ΕΣΣΔ προηγήθηκε 2 φορές, αλλά οι ΗΠΑ ισοφάρισαν ισάριθμες. Ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ Τζιμ Κρεγκ δεν άφηνε τίποτα να περάσει και οι Σοβιετικοί είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται. Άλλωστε δεν ήταν ένας απλός αγώνας. Ήταν ένα κομμάτι του Ψυχρού Πολέμου.
@pressconnects.com
Στην δεύτερη περίοδο οι Σοβιετικοί προηγήθηκαν ξανά. Τα σουτ έπεφταν βροχή, αλλά ο Τζιμ Κρεγκ είχε κατεβάσει ρολά. Στην τρίτη και τελευταία περίοδο, οι ΗΠΑ κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος, που στο αμέσως επόμενο λεπτό οι Αμερικανοί πέρασαν μπροστά. Οι 10.000 θεατές κόντεψαν να ρίξουν το γήπεδο.
@newstalk.com
Οι ΗΠΑ άντεξαν στην πίεση και πανηγύρισαν μια ιστορική νίκη με 4-3. Πολλοί μιλούσαν για θαύμα. Ο σχολιαστής του ABC μετρούσε αντίστροφα τα δευτερόλεπτα της λήξης και φώναξε «Πιστεύετε στα θαύματα; Ναι!». Οι Σοβιετικοί είτε έπεσαν στον πάγο, είτε κοιτούσαν την εξέδρα, μην μπορώντας να καταλάβουν πως έγινε κάτι τέτοιο. Για τους Αμερικανούς ήταν ημέρα εθνικής εορτής.
Μια ημέρα αργότερα κέρδισαν και την Φινλανδία με 4-2 και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, με τον άθλο, ή το θαύμα αν προτιμάτε, να ολοκληρώνεται και να μετατρέπεται σε ένα όμορφο αθλητικό παραμύθι. Οι Σοβιετικοί τερμάτισαν δεύτεροι και πήραν το αργυρό μετάλλιο. Από τότε, οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν ποτέ ξανά την Σοβιετική Ένωση μέχρι τη διάλυσή της.
Φυσικά, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, η ιστορία έπρεπε να διαδοθεί. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε η ταινία για την τηλεόραση «Miracle on Ice». Ωστόσο και μετά το τέλος του, η ιστορία δεν ξεχάστηκε και παρέμεινε ένα παράδειγμα θέλησης για κάθε άνθρωπο που αγαπάει τον αθλητισμό. Το 2001 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Do you Believe in Miracles?», ενώ η πιο γνωστή ταινία για το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν εκείνη με τίτλο «Miracle» και με πρωταγωνιστή τον Kurt Russell το 2004.
Η ομάδα χόκεϊ των ΗΠΑ κέρδισε ξανά την Ρωσία, 22 χρόνια μετά. Ξανά στις 22 Φεβρουαρίου. Φαίνεται πως το 22 είναι ο τυχερός αριθμός της Εθνικής Ομάδας Χόκεϊ της χώρας. Ακόμα και ο μέσος όρος ηλικίας εκείνης της ομάδας του 1980 ήταν τα 22 χρόνια. Το «Θαύμα στον Πάγο» παραμένει μέχρι σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.