«Ταξίδι στην έρημο…Προς Βορ(ρ)ά» στο Θέατρο ΕΝ‑Α
Σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση
Δημοσίευση 11/10/2019 | 13:28
Tο Θέατρο ΕΝ-Α παρουσιάζει για την χειμερινή περίοδο 2019-2020 το έργο του Γιάννη Παπάζογλου «Ταξίδι στην έρημο…Προς Βορ(ρ)ά» σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση. Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με μοντέρνα γραφή, που επικεντρώνεται στο πρόβλημα προσφύγων και μεταναστών.
Ο Γιάννης Παπάζογλου συγγραφέας του έργου αναφέρει σχετικά:
Το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ανέβηκε στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και στο θέατρο RADAR σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου και το ταχύδραμα «Προς Βορ(ρ)ά» παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Νάπολης από το NUOVO TEATRO SANITA σε σκηνοθεσία Mario Geralti. Στο Θέατρο ΕΝ-Α θα παρουσιαστούν σαν μία ενιαία παράσταση ύστερα από την συνεργασία που είχα με την σκηνοθέτη κα Ελπίδα Αμίτση.
Φωτορεπόρτερ, επιβάτης σε πλοίο διάσωσης προσφύγων μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα. Αναπαριστά συγκλονισμένος το δράμα εγκύου από την Αφρική με τον τρόπο ακριβώς που το βίωσε. Μπορεί και να είναι μία από τις ειδήσεις που εκφωνεί με ψυχρότητα η λαμπερή και φιλόδοξη παρουσιάστρια. Όπως και οι μάχες που μαίνονται σε χώρα του τρίτου κόσμου μετά από στρατιωτική επέμβαση ξένης δύναμης. Για την ίδια ο πόλεμος είναι κάτι μακρινό και αδιάφορο. Ο άντρας της, φωτορεπόρτερ κι αυτός στην εμπόλεμη ζώνη, εξαφανίζεται. Ένας αινιγματικός διπλωμάτης αναλαμβάνει την έρευνα. Την καλεί για την αναγνώριση του πτώματος. Πιθανόν ν’ ανήκει σ’ εκείνον. Ταξιδεύει μέχρι την καρδιά του σκότους.
Παύει πλέον να ‘ναι θεατής. Γίνεται μέρος της είδησης. Πρέπει να εξοικειωθεί με τη βία και το θάνατο. Παρεμβάλλονται όσα έχει καταγράψει ο φωτορεπόρτερ στο διασωθέν ημερολόγιό του. Η φρίκη σε πρώτο πλάνο. Βομβαρδισμένες πόλεις. Δολοφονίες παιδιών. Ακρωτηριασμένα σώματα. Η μνήμη αιμορραγεί. Τα τρία πρόσωπα κουβαλούν πάθη κι ενοχές. Ο έρωτας είναι το μόνο αντίδοτο στην κόλαση που τα περιβάλλει.
Ο διπλωμάτης το γνωρίζει καλά. Η έντονη έλξη που νιώθει για κείνη τον οδηγεί σ’ ένα παιχνίδι μυστικών και ψεμάτων. Και στην ανταλλαγή ταυτοτήτων. Ο μόνος δρόμος διαφυγής απ’ το σφαγείο περνά μέσ’ απ’ την έρημο. Παγιδεύει τη δημοσιογράφο γιατί μόνο με τη βοήθεια της μπορεί να ξαναβγεί στο φως .Η κάθοδος στα τάρταρα αποτελεί την αφετηρία για το ταξίδι αυτογνωσίας των ηρώων.
Μακριά από την ευμάρεια της Δύσης, την ασφάλεια των τηλεοπτικών εικόνων, τη λάμψη της ματαιοδοξίας. Δεμένοι με το κόκκινο νήμα που διατρέχει την Ιστορία. Απ’ τη Γκουέρνικα ως τη Βαγδάτη και τη Γάζα. Περνώντας απ’ το Άουσβιτς και τη Σρεμπρένιτσα.
Η σκηνοθέτης της παράστασης Ελπίδα Αμίτση αναφέρει:
Η επιλογή του έργου «Ταξίδι στην έρημο» - «Προς Βορ(ρ)ά» του Γιάννη Παπάζογλου έγινε, διότι είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με μοντέρνα γραφή που κινείται στο ύφος του ποιητικού ρεαλισμού. Η θεματολογία του επικεντρώνεται στο πρόβλημα προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες του 3ου κόσμου στη δύση και αφορά τις σχέσεις του ανθρώπου της δύσης που έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα του 3ου κόσμου, προσεγγίζοντας τα αίτια της φυγής των μεταναστών και προσφύγων.
Ο εμφύλιος πόλεμος, η βία, οι επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων στις χώρες τους και κατά συνέπεια, η φτώχεια, η οδύνη και η αθλιότητα που δημιουργούνται τους ωθούν να βρουν διέξοδο στις χώρες της δύσης αναζητώντας τον “παράδεισο”.
Φωτορεπόρτερ που με κίνδυνο της ζωής τους καταγράφουν τα γεγονότα μεταδίδοντας την τραγωδία μεταναστών και προσφύγων και φέρνουν σε επαφή την κοινή γνώμη της δύσης με τα προβλήματα αυτά.
Οι ανθρώπινες κοινωνίες εμμένοντας στις σκοτεινές πτυχώσεις σβήνουν βαθμιαία ό,τι καλό μπορεί να υπάρχει σε αυτές και στερούμενες την αγάπη και αμοιβαιότητα δεν αναγεννώνται.
Όμως η ελπίδα πάντα υπάρχει και η ανθρωπότητα προχωρά στο ανηφορικό μονοπάτι.