Oι άνθρωποι έχουμε 50% παρόμοιο DNA με μια μπανάνα;
Το DNA, τα γονίδια και πόσα μοιραζόμαστε με μια μπανάνα
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 22/10/2019 | 00:37
Όλη η ζωή στη Γη μοιράζεται τον ίδιο βασικό κώδικα: το DNA. Και επειδή όλα τα ζωντανά πράγματα στη Γη μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο, ο κώδικας DNA σε διάφορους οργανισμούς είναι πολύ πιο παρόμοιος από όσο θα περίμενε κανείς.
Έτσι όσο απίστευτο και να ακούγεται οι άνθρωποι έχουμε 50% κοινά γονίδια με μια μπανάνα.
Τι σημαίνει όμως αυτό και πως είναι δυνατόν να συμβαίνει;
'Όλα τα ζώα και τα φυτά μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο - ένα μονοκύτταρο σχήμα ζωής που πιθανότατα έζησε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τα γονίδια που μοιραζόμαστε με μπανάνες ήταν παρόντα σε αυτόν τον πρόγονο και έχουν μεταφερθεί σε όλα τα ζώα και τα φυτά που ζουν σήμερα.
Και ο λόγος που διατηρούμε αυτά τα γονίδια είναι ότι εμπλέκονται σε θεμελιώδεις διαδικασίες κυττάρων - όπως η παραγωγή ενέργειας και η αποκατάσταση ζημιών. Ακριβώς όπως οι μονογονεϊκοί πρόγονοί μας αλλά και οι μπανάνες, χρειαζόμαστε αυτές τις διαδικασίες για να επιβιώσουμε - και έτσι μοιραζόμαστε τα μισά από τα γονίδια μας μαζί τους.
Άλλο γονίδια άλλο DNA
Οι μόνοι οργανισμοί που μοιράζεστε το 50% του DNA μας είναι οι γονείς μας και τα παιδιά μας αφού το ήμισυ του DNA του πατέρα σας ενώθηκε με το ήμισυ του DNA της μητέρας σας για να κάνει το δικό μας DNA.
Ποια είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στο να μοιραστούμε το 50% του DNA μας με κάτι και να μοιραστούμε το 50% των γονιδίων μας με κάτι; Οι περιοχές του DNA που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες - αποτελούν μόνο το 2% του DNA σας. Έτσι, μοιράζοντας το 50% των γονιδίων μας με μπανάνες σημαίνει ότι μοιραζόμαστε μόνο το 1% του DNA μας μαζί τους.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 90% του DNA μας πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό - συχνά αποκαλούμενο «σκουπίδια DNA». Οπότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μοιραζόμαστε το 20% του λειτουργικού μας DNA με μια...μπανάνα.