E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 57 χρόνια

Και φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/10/2019 | 18:34

Η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 57 χρόνια
africanglobe.net

Η Δυτική Παπούα είναι ένα μέρος που πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ανήκει στην Ινδονησία, όπως ολόκληρη η Δυτική Νέα Γουινέα. Το ανατολικό μέρος του νησιού είναι ανεξάρτητο και το κράτος ονομάζεται Παπούα Νέα Γουινέα.

Παλαιότερα υπήρξε κτήση των Ολλανδών αποίκων και μέρος των Ολλανδικών δυτικών Ινδιών. Μετά την επανάσταση στην Ινδονησία, οι Ολλανδοί παραχώρησαν τα εδάφη της στου επαναστάτες, αλλά όχι εκείνα της Δυτικής Γουινέας. Οι Ολλανδοί υποστήριξαν πως οι κάτοικοι της Παπούα ήταν διαφορετική εθνότητα και θα συνέχιζαν την παρουσία τους στο νησί, μέχρι να ήταν έτοιμοι να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Το 1962 όμως, συμφώνησαν να παραχωρήσουν προσωρινά τον έλεγχο της περιοχής στην Ινδονησία υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Έθνών, με τον όρο πως ένα δημοψήφισμα δεν θα λάμβανε χώρα πριν το 1969. Το δημοψήφισμα έγινε κάτω από την παρουσία του στρατού της Ινδονησίας στην περιοχή. Οι στρατιώτες επέλεξαν 1.025 ανθρώπους και τους οδήγησαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου. Όπως ήταν φυσικό το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα την ένωση με την Ινδονησία.

Από τότε οι κάτοικοι της Δυτικής Παπούα αμφισβητούν το δημοψήφισμα και ζητούν την ανεξαρτησία τους ή σε κάποιες περιπτώσεις έναν συνασπισμό με το κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα. Όμως εδώ και 57 χρόνια οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειωμό, μεταξύ του Ινδονησιακού στρατού και Κινήματος της Ελεύθερης Παπούα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ινδονησία έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για γενοκτονία.

https://sail4justice.org/stop-west-papuan-genocide-national-day-of-action-melbourne/

@sail4justice.org

Από τότε η Δυτική Παπούα κυβερνάται σαν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος. O ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία στην Δυτική Παπούα, Benny Wenda, δήλωσε φέτος πως οι νεκροί συμπατριώτες του φτάνουν τις 500 χιλιάδες, από το 1969 μέχρι και σήμερα. Πολλοί ακόμα βιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αστυνομία συλλαμβάνει όποιον συμμετέχει είτε σε διαδηλώσεις (ακόμα και παιδιά) είτε επειδή ακολουθεί τα έθιμα της Παπούα. Πρόσφατη αποστολή Αυστραλών στην περιοχή, έβγαλε το συμπέρασμα πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα μια «αργή γενοκτονία», που σιγά σιγά θα εξαλείψει τον ντόπιο πληθυσμό.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Στη Δυτική Παπούα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία χρυσού στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο αμερικανικής εταιρείας που είναι από τους πιο προσοδοφόρους φορολογούμενους για την ινδονησιακή κυβέρνηση. Τα αποθέματα των μεταλλείων φτάνουν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότεροι ιθαγενείς κάτοικοι είναι χριστιανοί. Οι Ινδονήσιοι από την άλλη, είναι κατά περίπου 90% μουσουλμάνοι.Το 1971, οι ιθαγενείς Παπούα αποτελούσαν το 96% του πληθυσμού. Το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 48%, ενώ πολλοί φοβούνται ότι μέχρι το 2020, το ποσοστό θα πέσει στο 29%. Εκτός από την γενοκτονία, η Ινδονησία έχει επιβάλλει και ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικής μετανάστευσης που μεταφέρει ανθρώπους από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε λιγότερο κατοικημένες. Οι κάτοικοι της Παπούα υποστηρίζουν πως ο πληθυσμός τους θα εξαφανιστεί ακόμα πιο εύκολα με αυτόν τρόπο.

https://libcom.org/news/west-papuas-silent-genocide-03092017

@libcom.org

Παρόλο τον φυσικό πλούτο, η Δυτική Παπούα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ινδονησία. Τρεις φορές πάνω από το εθνικό μέσο όρο. Οι κάτοικοι της Παπούα τείνουν να εξαλειφθούν και αγωνίζονται εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες για ανεξαρτησία, κάτι που θα τους επιτρέψει να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο και να ζήσουν μια πολύ καλύτερη ζωή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορικά 14.01.2025
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας

Η χώρα όπου οι γυναίκες εξαφανίζονται και κανείς δεν λογοδοτεί

Stories 14.01.2025
Όσο το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί, οι οικογένειες των θυμάτων και οι φεμινιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια που δεν θέλουμε να μάθουμε, πίσω από τα φτηνά ρούχα που αγοράζουμε

Stories 14.01.2025
Η στρατηγική της χαμηλής τιμής: Πώς οι τιμές μένουν τόσο χαμηλές ενώ υπάρχει ακρίβεια;

Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης

Νέα Εποχή Χτες
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...

Η εφεύρεση της πρώτης webcam έγινε για ένα φλιτζάνι καφέ

Νέα Εποχή Προχτές
Αν υπάρχει ανάγκη...

Ήθελαν να τον βραβεύσουν και ανακάλυψαν ότι έλειπε από τη δουλειά 6 χρόνια

Stories Προχτές
Ο «αφοσιωμένος» μηχανικός εκμεταλλεύτηκε μια γραφειοκρατική σύγχυση στο έπακρο

H άγνωστη λίμνη της Ηπείρου που ξεπήδησε από τα παραμύθια

Ταξίδια Προχτές
Την αποκαλούν γαλάζια λίμνη από το έντονο χρώμα των νερών που εντυπωσιάζουν

Η δηλητηρίαση που έμεινε άλυτο μυστήριο ‑ Η φοιτήτρια που «έζησε» ως ετοιμοθάνατη για 29 χρόνια

Stories 11.01.2025
Η υπόθεση της Κινέζας φοιτήτριας που έπεσε θύμα δηλητηρίασης, παραμένει ανεξιχνίαστη, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και αμφιβολίες για τον ρόλο της συγκάτοικού της.

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής σε έναν οίκο ανοχής;

Stories 11.01.2025
Διευθύντρια οίκου ανοχής αποκαλύπτει τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες