Η εξέγερση στη Χιλή ξεκίνησε από την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό. Κάτι που μάλλον ήταν η αφορμή. Τα 30 πέσος της άυξησης αντιστοιχούν σε 4 λεπτά του δολαρίου. Ωστόσο παρά την μείωση της φτώχειας, οι μισοί περίπου Χιλιανοί δεν κερδίζουν περισσότερα από 550 δολάρια των μήνα, την ίδια ώρα που το 1% του πληθυσμού κερδίζει το 33% του πλούτου της χώρας.
Μπορεί λοιπόν η χώρα να φαίνεται πως εξελίσσεται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους, όπως δήλωσαν πολλοί από αυτούς. «Η εξέγερση δεν είναι για τα 30 πέσος αλλά για τα 30 χρόνια. Είναι 30 χρόνια που επέστρεψε η δημοκρατία και ακόμα έχουμε ένα σύνταγμα που εμφανίστηκε την περίοδο της δικτατορίας», είπε η 28χρονη Stephanie Diaz.
Πήρε μάλιστα τέτοιο μέγεθος που ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας έστειλε στρατό στους δρόμους, κάτι που είχε να συμβεί από τα χρόνια της δικτατορίας. Από τότε, 19 άτομα έχουν πέσει νεκρά στον δρόμο.
Πριν από λίγες μέρες, πολλές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Οι περισσότερες από αυτές έδειχναν τον τεράστιο όγκο των διαδηλωτών. Όμως μεγαλύτερη εντύπωση έκανε μια φωτογραφία που τράβηξε η 33χρονη ηθοποιός Susana Hidalgo. Σε αυτήν, ο κόσμος έχει σκαρφαλώσει στο άγαλμα του στρατηγού Baguedano, στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαντιάγκο.
CHILE 🇨🇱 Esta foto impressionante tirada pela atriz Susana Hidalgo durante os protestos que levaram mais de 1 milhão às ruas do Chile. No alto, um homem segura a bandeira mapuche, um povo indígena da região centro-sul chilena. Siga crise no país em https://t.co/JOC1wqF1mv pic.twitter.com/iFhamgx50e
— Estadão (@Estadao) October 26, 2019
Στην ψηλότερη θέση βρίσκεται μια σημαία που δεν είναι της Χιλής. Είναι των Mapuche, μιας φυλής ιθαγενών που ζει στην Χιλή και την νοτιοδυτική Αργεντινή. Οι Mapuche αναφέρεται πως κατοικούν στην περιοχή από το 600 ή το 500 π.Χ. Το 1974 ο καθηγητής Cesar Navarette έγραψε ένα βιβλίο υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι Mapuche ή Araucanians, όπως τους ονόμασαν οι Ισπανοί άποικοι, έχουν ελληνική καταγωγή. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.
Γιατί όμως η σημαία των Mapuche, είναι σύμβολο για του Χιλιανούς; Οι Mapuche έχουν μια ένδοξη ιστορία αντίστασης εναντίον των Ισπανών που κράτησε για περίπου 350 χρόνια. Αλλά και μετά την πτώση της δικτατορίας, όταν και τα εδάφη των Mapuche είχαν καταπατηθεί, οι ιθαγενείς ξεκίνησαν διαμάχη για την επιστροφή τους, για περισσότερη αυτονομία και για αναγνώριση της ταυτότητάς τους. Η διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πολλούς να υποστηρίζουν πως το κράτος οφείλει πολλά στους Mapuche, ενώ άλλοι κάνουν λόγο μέχρι και για τρομοκρατία.
Η επίσημη καταμέτρηση του πληθυσμού του 2012, έδειξε πως ο πληθυσμός των Mapuche ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο. Μετά από βίαιες διαδηλώσεις και απεργίες πείνας ακολούθησε ένα ήρεμο διάστημα λίγων ετών. Από το 2016 μέχρι σήμερα, το αίτημα της αυτονομίας ζωντάνεψε ξανά. Και τώρα, στις μαζικές εξεγέρσεις, η μάχη των ιθαγενών Mapuche δεν είναι απλά επίκαιρη, αλλά είναι σύμβολο και έμπνευση αντίστασης, εναντίον της κοινωνικής ανισότητας σε ολόκληρη χώρα.