E-Daily

Έρευνα: Οι περισσότεροι Έλληνες αποδίδουν τις αρρώστιες στο «κακό μάτι»

Φαίνεται ότι πολύς κόσμος πιστεύει στις παραδόσεις και τις θεωρίες των προγόνων τους

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

1/11/2019 | 00:20

Είναι σημαντικό πράγμα η παράδοση αγαπητές φίλες και φίλοι, και όπως ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό, η πίστη στο κακό μάτι, στο διάβολο και σε άλλα δωράκια του Διαφωτισμού είναι ακόμη ισχυρή στη χώρα μας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ελλάδα με το κακό μάτι έχει εξαιρετική σχέση, όπως έχουν δείξει πρόσφατα έρευνες – ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας έχει χρειαστεί να τονίσει επανειλημμένα ότι το ξεμάτιασμα δεν βοηθάει στον πονοκέφαλο.

Δεν πρέπει να μας προκαλούν καμία έκπληξη λοιπόν οι πολύ καλές επιδόσεις στο άθλημα που αποδίδει στη χώρα μας μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings B» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.

Η έρευνα, η οποία είχε σαν επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπροκ Μπαστιάν της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία αλλά πραγματοποιήθηκε από πολυεθνικό team, ανέλυσε δείγμα από 3.130 άτομα σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (με βάση ερωτηματολόγια για την πίστη στο κακό), ενώ έλαβε υπόψη και πιο παλιά στοιχεία για περίπου 58.000 ανθρώπους σε 50 χώρες.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι η προσέγγιση της έρευνας που ονομάζεται «Εξηγώντας την αρρώστια με το κακό», η οποία δείχνει ότι όσο πιο διαδεδομένες είναι οι επιδημίες και όσο συχνότερα αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, τόσο πιθανότερο να πιστεύει ο κόσμος στη μαγεία και στους δαίμονες (όχι αυτούς της Άννας Βίσση). Αυτό έχει ξαναγίνει σε άλλες χαρούμενες εποχές, όπως όταν η πανούκλα μείωσε κάμποσο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, με αποτέλεσμα να ρίξουν την ευθύνη στις σκοτεινές δυνάμεις οι Ευρωπαίοι.

Έτσι, όπου σήμερα υπάρχουν ακόμη ισχυρές επιδημίες (Νιγηρία, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Κίνα κ.ά.), υπάρχει και περισσότερη πίστη στο κακό μάτι. Όπου έχουν μειωθεί ή εξαλειφθεί (Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία κ.ά.), οι αντιλήψεις των προγόνων μας πάνε κατά διαόλου. Η χώρα μας έχει την τιμή να βρίσκεται στο μεταίχμιο μαζί με πιο αναπτυγμένες (ΗΠΑ, Ιαπωνία) ή πιο κοντινές σε εμάς χώρες όπως η Ισπανία – έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να μην τα πάρει όλα σβάρνα η επιστήμη και χάσουμε την παράδοση.

Στην Ελλάδα βέβαια το κακό μάτι επηρεάζει και πολλά άλλα πράγματα, όπως τις επιδόσεις στα τυχερά παιχνίδια:

Όπως λέει η έρευνα:

«Τέτοιες σκέψεις διατηρούνται σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας να αποδίδονται στη θέληση του Θεού ή του διαβόλου και να επιβιώνουν τα πνευματικά γιατροσόφια.»

Αξίζει πάντως να πούμε ότι και η παράδοση έχει την πρακτική της χρησιμότητα στο φλέγον ζήτημα της προστασίας από τις ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, όταν παλιά πίστευαν ότι ο άλλος είναι άρρωστος επειδή είναι δαιμονισμένος τον άφηναν μόνο του στο δάσος ή τον πέταγαν σε κανένα γκρεμό – μία σχετικά δυσάρεστη αλλά αποτελεσματική προστασία από το να σε κολλήσει.