E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εταιρεία δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά

Οι εργαζόμενοι δούλευαν με τον ίδιο μισθό αλλά πιο ικανοποιημένοι

Δημοσίευση 5/11/2019 | 08:58

Εταιρεία δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά

Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού και αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για να δει αν οι λιγότερες μέρες εργασίας θα αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Η Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητα τους κατά 40%!

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα εργαζόμενοι (το 94%) δήλωσαν ότι προτιμούν τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται για μια κουλτούρα σκληρής εργασίας και για τα ατελείωτα ωράρια της.

Η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο και τώρα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματά της.

Το σύνολο του προσωπικού της θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (περίπου 2.300 άτομα) απαλλάχθηκαν από την εργασία για πέντε συνεχόμενες Παρασκευές, χωρίς καμία περικοπή στη μισθοδοσία τους.

«Θέλω οι εργαζόμενοι να σκεφτούν και να έχουν εμπειρία τού πώς μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Japan Τακούγια Χιράνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται τον Guardian και την Washington Post.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οι εργαζόμενοι είχαν 25% λιγότερο χρόνο απουσίας από τη δουλειά τους, ενώ μειώθηκε κατά 23% η κατανάλωση ηλεκτρισμού στα γραφεία και κατά 59% η χρήση χαρτιού για εκτύπωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα από επιχείρηση. Το 2018 η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε την εβδομάδα τεσσάρων ημερών για δύο μήνες. Οι 240 εργαζόμενοι ανέφεραν ότι πέτυχαν καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, ενώ και το άγχος τους μειώθηκε κατά 7%.

Συχνά έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν πιο παραγωγικοί, όταν εργάζονται λιγότερο. Ένα άλλο πείραμα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Harvard Business Review της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, έδειξε ότι η μείωση του ωραρίου από οκτώ σε έξι ώρες τη μέρα αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Στις ΗΠΑ η αλυσίδα μπέργκερ Shake Shack δοκιμάζει την ιδέα, ενώ στην Αγγλία και στην Ιρλανδία μερικά ισχυρά συνδικάτα την υποστηρίζουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από τους ουκ ολίγους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 δεν έχει υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίθετα κάποιοι έχουν στηρίξει άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως το καθολικό βασικό εισόδημα.

Βέβαια, η Microsoft Ιαπωνίας έκανε απλώς ένα πείραμα και παραμένει ασαφές κατά πόσο τέτοιες εργασιακές αλλαγές θα εφαρμοστούν σε μονιμότερη βάση. Πάντως σχεδιάζει μια ανάλογη δοκιμή φέτος το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έχει πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα μιας εβδομάδας τεσσάρων ημερών.

Οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να ζορίσει υπερβολικά τους εργαζόμενους για να προλάβουν να βγάλουν τη δουλειά τους, καθώς επίσης να οδηγήσει τελικά σε μείωση αποδοχών τους, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστικό τροχαίο με έναν νεκρό στο Νέο Ψυχικό, δύο σοβαρά τραυματίες

Ελλάδα 05.02.2025
Χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής

Πρόεδρος Κολομβίας: Η κοκαΐνη είναι το ίδιο κακή με το ουίσκι, είναι παράνομη μόνο επειδή παράγεται στη Λατινική Αμερική

Κόσμος 05.02.2025
Για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος της Αργεντινής βρήκες τρόπο να προκαλέσει με τις δηλώσεις του καθώς αυτή την φορά σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας του υπογράμμισε πως η κοκαΐνη κάνει το ίδιο κακό με το ουίσκι

Μακελειό στη Σουηδία: Αυτοκτόνησε ο 35χρονος δράστης που σκότωσε 11 άτομα

Κόσμος 05.02.2025
Είχε κρύψει το όπλο σε θήκη κιθάρας

Σεισμολόγος Παπαδημητρίου για Σαντορίνη: «Η δραστηριότητα είναι στο ρήγμα του δεύτερου σεισμού του 1956»

Ελλάδα 05.02.2025
«Δεν σημαίνει ότι εάν γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ ότι δεν θα συνεχιστεί η μετασεισμική του δραστηριότητα»

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Ελλάδα 05.02.2025
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 9,9 χιλιόμετρα

Τριπλό θόλο πάνω από το Αιγαίο θα δημιουργήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους Τούρκους

Ελλάδα 05.02.2025
Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός που θα προβλέπει αντιαεροπορική και αντιπυραυλική θωράκιση καθώς επίσης και την ενεργοποίηση συστημάτων anti-drone

Τέμπη: Η Hellenic Train δεν αποζημίωσε τους εργαζόμενους στο κυλικείο επειδή… δεν είχαν εισητήριο

Ελλάδα 05.02.2025
Οι συγγενείς των εργαζομένων που σκοτώθηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη ακόμα δεν έχουν πάρει την αρχική αποζημίωση

Μεταμφιεσμένος ο βιολογικός πατέρας του μικρού Αγγελου: Δέχεται απειλές για τη ζωή του

Ελλάδα 05.02.2025
«Δεν είχε καταλάβει τίποτα, ούτε εμείς, κανένας μας. Μακάρι να είχαμε καταλάβει»

MotoGP: Στο νοσοκομείο ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Aprilia μετά από σoκαριστικό ατύχημα

Αθλητικά Νέα 05.02.2025
Ο Χόρχε Μάρτιν τραυματίστηκε στο πόδι αφού είχε δύο ατυχήματα την πρώτη ημέρα των χειμερινών δοκιμών

Βρυξέλλες: Πυροβολισμοί στο μετρό ‑ Kλειστοί οι σταθμοί

Κόσμος 05.02.2025
Δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία

Τον Απρίλιο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ελλάδα 05.02.2025
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας