Ο πρώτος δορυφόρος κατασκευασμένος αποκλειστικά από Έλληνες!
Θα είναι έτοιμος να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2013 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ
Δημοσίευση 20/2/2013 | 00:00
«Είμαστε γραμμένοι στο μανιφέστο του διαστημικού σταθμού. Έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση μικροδορυφόρου που τον φτιάχνουν Έλληνες από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews. O δορυφόρος με την ονομασία "Lamdasat" θα βρίσκεται σε τροχιά για 300 μέρες.
Ο στόχος του είναι διττός:
1. Στο πεδίο της τηλεπικοινωνίας:
Θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων. «Θα δώσουμε στίγμα σε όσους επιθυμούν να κάνουν δίκτυο με το "Lamdasat"», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Ακόμη, θα είναι δυνατή η παροχή πληροφοριών για τα πλοία που απειλούνται από πειρατεία, ειδικά στις αφρικανικές ακτές. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
2. Στο επιστημονικό πεδίο:
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τεστ του υλικού graphene, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τα μελλοντικά τρανζίστορ. Επιθυμία των επιστημόνων είναι να ελέγξουν πώς αντιδρά το συγκεκριμένο υλικό με την ηλιακή ακτινοβολία.
Όλα ξεκίνησαν πριν 1 χρόνο, όταν ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος μαζί με την ομάδα του κατασκεύασαν ένα μικροδορυφόρο, τον οποίο και παρουσίασαν στη NASA. Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews:
«Πάρα πολλά πανεπιστήμια και οργανισμοί επιθυμούν να βάλουν μικροδορυφόρους στο διάστημα, η λίστα είναι ατελείωτη. Εξήγησα στους αρμόδιους από τη NASA ότι εμείς ήδη το έχουμε κάνει με επιτυχία και επιπλέον είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι για τους νέους στην Ελλάδα. Η ανταπόκρισή τους ήταν όντως συγκινητική».
Πλέον, η ελληνική επιστημονική ομάδα βρίσκεται στο σταθμό της NASA, δουλεύοντας για το πολυαναμενόμενο εγχείρημα. Έχουν καταφέρει μάλιστα να δημιουργήσουν από το μηδέν το ηλεκτρονικό σύστημα AIS, το οποίο κανονικά στοιχίζει πάνω από 500.000 δολάρια.
«Κάθε 2-3 βδομάδες περνάμε από review boards για να δείξουμε την πρόοδό μας και η ίδια η NASA αναγνωρίζει ότι τα παιδιά έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά», αναφέρει.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος έχει δώσει στην ομάδα του το όνομα «Greek Minds at Work».
Στην ερώτηση "πώς θα γίνει πάλι η Ελλάδα GoodNews", ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας απάντησε:
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει το δυναμικό της. Οι νέοι είναι απόλυτα καταρτισμένοι. Αυτοί είναι και η δύναμις. Το πρόβλημα είναι που αυτοί οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα καλά νέα θα έρθουν από τους νέους που τώρα είναι 17 ετών έως 25-30. Αυτή η γενιά είναι αυτή που επωμίζεται και την υπερχρέωση της Ελλάδας».