E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Συνάντησα τον Ερντογάν όταν είχε ήδη υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2019 | 08:40

Μητσοτάκης: Συνάντησα τον Ερντογάν όταν είχε ήδη υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκία καταπατάει το Διεθνές Δίκαιο

«Η πρωτοβουλία σας, αγαπητοί σύνεδροι, η αλήθεια είναι ότι εκδηλώνεται σε καιρούς ταραγμένους: Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Το βλέπουμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο, πρόσφατα και στην ευρύτερη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει φουρτούνες. «Πάντα, όμως, είχε τη δύναμη να τις ξεπεράσει, επιστρέφοντας σε ήρεμα νερά. Ανέκαθεν κράτησε σε ευθεία γραμμή τη στρατηγική της. Δεν δίστασε, όμως, να χαράσσει με ελιγμούς την τακτική της. Φρόντιζε, όμως, πάντα -και αυτό θέλω να το τονίσω- να επιλέγει τους κατάλληλους συμμάχους. Και, κυρίως, να δρα με στόχο την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. Γιατί οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σύνθετες για να χωρούν σε απλοϊκά συνθήματα. Τα εθνικά συμφέροντα είναι πολύ βαριά για να υπηρετούνται με την ελαφρότητα της δημαγωγίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντησα τον Ερντογάν που δέχθηκε πρόσφατα διπλωματική ήττα

Επισήμανε ότι με αυτή την αντίληψη συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο και τόνισε «Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα».

«Με τους γείτονές μας δεν κρύβω, λοιπόν, ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Απαιτείται ενότητα, πάνω απ' όλα και ψυχραιμία. Γι' αυτό, άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις σε κλειστή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα γίνει στη Βουλή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πυξίδα της κυβέρνησης είναι το Διεθνές Δίκαιο

Επανέλαβε ότι η πυξίδα της κυβέρνησης είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και η απόλυτη προσήλωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Πρωταγωνιστώντας σε όλα τα διεθνή βήματα αλλά και σφυρηλατώντας την ενότητα στο εσωτερικό. Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο, πάντα κρατώντας τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, πάντα κλειστοί -όμως- στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση αλλά και ρεαλισμό. Χωρίς φωνές αλλά με αποτέλεσμα. Αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός της ευθύνης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Είναι ο μόνος δρόμος ο οποίος μπορεί και θα οδηγήσει -να είστε σίγουρες και σίγουροι- σε απτά αποτελέσματα» τόνισε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του στο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σηματοδοτεί το σεβασμό του στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια και τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους.

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Ποντίων στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας αλλά και τον πολιτισμό της τόνισε «νομίζω ότι η μεγάλη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ακριβώς ο προσανατολισμός του στο μέλλον. Πώς θα μάθουμε, πώς θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε στη δική μας ζωή τέτοιες τραγωδίες. Οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει, δηλαδή, να αποκρυσταλλώσουμε συμπεράσματα τα οποία θα οπλίσουν τον σύγχρονο κόσμο, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες. Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Σύντομα οι Πόντιοι θα έχουν το δικό του Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Παμποντιακή Ομοσπονδία στην οποία όπως είπε είχε δεσμευτεί ότι θα σταθεί δίπλα της στην προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η Ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο. «Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει. Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης» είπε και πρόσθεσε «ο νόμος για την ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων θεωρώ ότι έρχεται αρωγός. Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή. Διότι προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στους δεσμούς του Παγκόσμιου Ελληνισμού με την πατρίδα. Και εσείς γνωρίζετε ότι αν το ποντιακό στοιχείο είναι μια φορά δυνατό εντός Ελλάδος, είναι δύο φορές δυνατό εκτός Ελλάδος. Καθιστά, λοιπόν, την πατρίδα συνολικά ισχυρότερη. Της παρέχει νέες δυνατότητες να προωθήσει τα εθνικά της δίκαια. Είμαι περήφανος για τη σχετική ρύθμιση. Ναι, κάναμε κάποιες εκπτώσεις και κάποιες υποχωρήσεις. Αυτό είναι αλήθεια, σε σχέση με την αρχική μας θέση. Λύνουμε όμως, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, αυτή την εκκρεμότητα».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έλαβε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, πλακέτα με το επετειακό σύμβολο «G», από την αγγλική λέξη «genocide» (γενοκτονία), το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο λογοτέχνης Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καθώς και ένα μικρό στεφάνι από αμάραντα αγριολούλουδα του Πόντου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε τέμενος της Δαμασκού

Κόσμος 10.01.2025
Kατά τη διάρκεια της οργάνωσης μιας πολιτικής εκδήλωσης

Ένοχος ο Τραμπ χωρίς ποινή

Κόσμος 10.01.2025
Στην παρέμβασή του ο εκλεγμένος πρόεδρος επέμεινε στην γραμμή που είχε υιοθετήσει για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες κλήθηκε να λογοδοτήσει: είναι ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών»

Αλιμος: «Παραλίγο να ήμουν και εγω θύμα του», λέει νεαρή συγχωριανή του 52χρονου καθηγητή

Ελλάδα 10.01.2025
«Γενικά έχει το παρουσιαστικό του χαζούλη, το έπαιζε λίγο τρελίτσα - Στο χωριό ακουγόταν ότι μιλούσε και γινόταν κολλιτσίδα σε κορίτσια»

Συναγερμός στη Βαλτική: Παρασύρεται δεξαμενόπλοιο με 99.000 τόνους πετρελαίου

Κόσμος 10.01.2025
Στην περιοχή σπεύδει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Πολιτική 10.01.2025
Σκοπός είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030»

Λάρισα: «Κάποιοι τον έφαγαν...» ‑ Τι υποπτεύεται ηγούμενος για τον Βασίλη Καλογήρου

Ελλάδα 10.01.2025
Ο Βασίλης Καλογήρου δεν έχει δώσει κανένα ίχνος ζωής από τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου

«Φως στο Τούνελ»: Ανατριχιαστικά ντοκουμέντα για τα βρέφη στην Αμαλιάδα

Ελλάδα 10.01.2025
Η έρευνα της Αγγελικής Νικολούλη ξεδιπλώνει, με νέα ανατριχιαστικά στοιχεία, το μπλεγμένο σε ψέματα, κουβάρι της ιστορίας…

Δίκη Καμπανού: «Έπρεπε να κάτσουν και οι γονείς στο εδώλιο» λέει ο πατέρας του Αλκη

Ελλάδα 10.01.2025
Το εφετείο αναβλήθηκε για το Νοέμβριο του 2025

Πού οφείλεται η ομίχλη που «έπνιξε» την Αττική ‑ Η εξήγηση του Χρήστου Ζερεφού

Ελλάδα 10.01.2025
Ομίχλη είχε καλύψει τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (10/1) το Λεκανοπέδιο της Αττικής