Οι `Ελληνες κομάντο που πολεμούν πειρατές
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι πειρατές στη πραγματικότητα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/1/2020 | 00:36
Με τα κρούσματα απαγωγών να έχουν αυξηθεί μετά μια σχετικά κάμψη τα τελευταία δύο χρόνια, οι ναυτιλιακές εταιρείες επστρατεύουν μισθοφόρους που έχουν στρατιωτική εκπαίδευση για να προφυλάσσουν τα πλοία τους, και το πλήρωμα τους.
Μέχρι τώρα η πιο επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή για να πέσει θύμα πειρατών ένα πλοίο ήταν η Σομαλία. Όμως πλέον τα πράγματα αλλάξει, λόγω ενός νόμου στο Καμερούν που δεν επιτρέπει στα εμπορικά πλοία να έχουν ένοπλους υπαλλήλους όταν περνάνε από τα θαλάσσια ύδατά τους.
Αναγκαστικά οι εταιρείες μισθώνουν ντόπιους μισθοφόρους, για να προστατεύσουν το πλοίο σε εκείνο το σημείο της θάλασσας, αλλά όπως αποδεικνύεται η φύλαξη είναι ανεπαρκής.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 10 μεγάλες εταιρείες φύλαξης πλοίων σε διεθνή ύδατα και στελεχώνονται κυρίως από πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων.
Και ενώ το 2008 που η παγκόσμια κοινότητα είχε σοκαριστεί από τα πρώτα κρούσματα πειρατείας, η αμοιβή των κομάντο ήταν 1500 δολάρια την ημέρα, σήμερα εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού η αμοιβή έχει πέσει στα 150 δολάρια την ημέρα, ενώ και η επικινδυνότητα έχει αυξηθεί καθώς οι πειρατές έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, ενώ έχουν και πληροφορίες από διεφθαρμένους υπαλλήλους που ελέγχουν το πλοίο.