Η χώρα που νομιμοποίησε την διαφθορά
Οι αντιδράσεις και τα τελευταία τρία χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/1/2020 | 00:08
Τον Φεβρουάριο του 2017, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου για να διαμαρτυρηθούν. Η κυβέρνηση του PSD έφερε στην Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιούσε την διαφθορά.
Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, οι πολιτικοί δεν θα πήγαιναν στην φυλακή αν η ποινή ήταν μικρότερη των 5 ετών. Επίσης κανείς δεν θα καταδικαζόταν για οικονομικά σκάνδαλα λιγότερα των 44.000 ευρώ. Οι φυλακές της Ρουμανίας είχαν γεμίσει από πολιτικούς με κατηγορίες διαφθοράς και μάλλον έπρεπε σιγά σιγά να αδειάσουν. Γιατί το νομοσχέδιο έλεγε πως όσοι είχαν καταδικαστεί για παρόμοια παραπτώματα, θα αποφυλακίζονταν.
Έτσι πολιτικοί όπως ο Liviu Dragnea, ηγέτης του κόμματος, ο οποίος το 2015 καταδικάστηκε για πολιτική απάτη σε δυο χρόνια κάθειρξης, θα γλίτωναν από τις ποινές τους και θα επέστρεφαν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αρχικά οι κινητοποιήσεις δεν έδειχναν να απασχολούν και πολύ τους πολιτικούς, οι οποίοι θα απαλλάσσονταν από οποιαδήποτε κατηγορία, αν 6 μήνες μετά το αδίκημα, δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία.
Στις 5 Φεβρουαρίου, έγινε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της Ρουμανίας, συγκεντρώνοντας από 500 έως 600 χιλιάδες ανθρώπους. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί και υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει έναν νέο νόμο, που θα περιείχε την πλειοψηφία και όχι το σύνολο των διατάξεων του πρώτου. Το πλήθος εξοργίστηκε περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός Sorin Grindeanu αποχώρησε από την θέση του, όπως και ο Mihai Tudose που τον διαδέχτηκε. Αλλά η κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν σταμάτησε ποτέ να πιέζει για να περάσει αυτός ο νόμος. Τον Ιούνιο του 2018, με 168 ψήφους υπέρ και 97 κατά, η βουλή πέρασε ξανά νόμοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως η κατάχρηση εξουσίας δεν θα ήταν πια έγκλημα, πως το ανώτατο όριο κάθειρξης θα ήταν πλέον τα 5 έτη (από 7 που ήταν μέχρι τότε), πως άτομα άνω τον 60 ετών θα εκτίουν μόνο το 1/3 της ποινής τους, ενώ ταυτόχρονα όσοι δήλωναν εισοδήματα λιγότερα από 400 περίπου ευρώ τον μήνα, δεν θα κατηγορούνταν καθόλου.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Liviu Dragnea, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός στη Ρουμανία, είχε καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλάκισης και χρησιμοποιώντας τον νόμο, που εκτός άλλων έλεγε πως κάποιος πρέπει να καταδικαστεί χωρίς καμία αμφιβολία και πως οι κατήγοροι θα πρέπει να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, μπορούσε ανα απαλλαχθεί. Τελικά με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, οδηγήθηκε στην φυλακή των Μάιο του 2019.
Τον Απρίλιο του 2019, η βουλή είχε περάσει για ακόμα μια φορά νομοσχέδιο που περιόριζε τις ποινές για θέματα διαφθοράς. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα ψήφισης νομιμοποίησης της διαφθοράς, η κυβέρνηση της Ρουμανίας προσπαθεί ακόμα να βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τις αντιδράσεις και συγχρόνως να κάνει το δικό της. Ο κόσμος εδώ και τρία χρόνια είναι στους δρόμους και σε συντριπτικό ποσοστό, ανησυχεί για τον δρόμο που βαδίζει η χώρα, λόγω των πολιτικών αποφάσεων. Η συγκεκριμένη ιστορία φαίνεται να έχει πολλά ακόμα κεφάλαια...
Πληροφορίες: vice.com, dw.com, euronews.com, nytimes.com