Τι σημαίνει η νίκη του Σιν Φειν στην Ιρλανδία;
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία προκάλεσε σοk
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/2/2020 | 00:11
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία προκάλεσε σοk. Το Σιν Φέιν, το κόμμα που έχει ως πρώτη προτεραιότητα της ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας (που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο), ήρθε πρώτο σε ψήφους με ποσοστό 24,5%. Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ, που κυβερνούν τη χώρα εδώ και περίπου έναν αιώνα, πήραν 22,2% και 20,9% αντίστοιχα.
Το κόμμα που είχε συνδεθεί με τον IRA, την οργάνωση που ήταν υπέυθυνη για πολλές βίαιες ενέργειες στην Βόρεια Ιρλανδία στο τέλος του 20ου αιώνα, κέρδισε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο ποσοστό. Το αποτέλεσμα δείχνει για άλλη μια φορά τις αυτονομιστικές τάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά και τις αποσταθεροποιήσεις που προκάλεσε το Brexit.
Επίσης αποδεικνύει την νέα ανάγκη για συνασπισμούς κομμάτων, αφού και στην Ιρλανδία κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο επειδή το Σιν Φειν έθεσε υποψηφιότητα σε 42 από τις 160 εκλογικές περιφέρειες, μπορεί να μην είναι ούτε το κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, αφού αναμένεται να κερδίσει 37 έδρες από τις συνολικά 160. Η ανάγκη για συνασπισμό είναι δεδομένη, με τα δυο κεντροδεξιά κόμματα να αποκλείουν συνεργασία με το Σιν Φειν πριν τις εκλογές.
@sky.com
Η ηγέτης του κόμματος Μάιρη Λου ΜακΝτόναλντ, τόνισε πως το κόμμα της είναι έτοιμο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, κοιτώντας κυρίως προς τα μικρότερα αριστερά κόμματα για συμμαχίες. Βέβαια, λόγω του περίπλοκου συστήματος της Ιρλανδίας, τα τελικά αποτελέσματα μπορούν να πάρουν ημέρες για να γίνουν γνωστά. Και ίσως υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές.
Τι σημαίνει όμως αυτή η νίκη σε σχέση με την ένωση του νησιού; Το Σιν Φέιν για να μπει σε οποιονδήποτε συνασπισμό, έχει θέσει ως όρο την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένωση του νησιού μέχρι το 2025. Αλλιώς δεν θα κάνει καμία συμμαχία. Αν και θέματα γύρω από τη στέγαση και την υγεία βοήθησαν προεκλογικά το κόμμα, το θέμα της επανένωσης υπήρχε πάντα στην ατζέντα και ίσως πολλοί ψηφοφόροι να θεώρησαν πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία μετά το Brexit.
Μπορεί και τα άλλα δυο κόμματα να μην είναι αντίθετα στην επανένωση, αλλά κανένα δεν φαίνεται να υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα στο κοντινό μέλλον. Πάντως αυτό δεν φαίνεται να είναι ήσυχο, ειδικά αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές.
Tο μόνο σίγουρο είναι πως το Σιν Φειν με τη διψήφια άυξηση ποσοστού που είχε από τις προηγούμενες εκλογές, μετατρέπεται σε υπολογίσιμη δύναμη που θα μπορεί να συμμετέχει σε συμμαχίες και ίσως να εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα. Ολα αυτά έχουν μια προϋπόθεση για το Σιν Φέιν: το δημοψήφισμα για την ένωση.