5 μύθοι για το Σινικό Τείχος
Δεν φαίνεται από το φεγγάρι
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/2/2020 | 00:14
Το Σινικό τείχος είναι μια σχεδόν απίθανη κατασκευή που χτίστηκε σταδιακά για να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές. Έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα, τα 6.259 από αυτά είναι πραγματικό τείχος, ενώ τα 2.232, είναι φυσικές οχυρώσεις όπως ποτάμια και λόφοι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρώπινο οικοδόμημα. Και γι’ αυτόν τον λόγο βέβαια είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν μερικοί μύθοι γύρω από αυτό...
Δεν φαίνεται από το φεγγάρι
Ο Αμερικανός εικονογράφος Robert Ripley, έβγαλε μια περιουσία από το κόμιξ «believe it or Not!». Εκεί ήταν που έγραψε πρώτη φορά πως το Μεγάλο τείχος της Κίνας είναι «Η ισχυρότερη κατασκευή του ανθρώπου, η μόνη που θα ήταν ορατή στο ανθρώπινο μάτι από το φεγγάρι». Κάτι τέτοιο βέβαια ήταν μόνο στην φαντασία του, αφού το είπε τρεις δεκαετίες πριν ο άνθρωπος φτάσει στο φεγγάρι. Οι αστροναύτες είχαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά η ορατότητα αποτελεί ακόμα γεγονός για πολλούς. Όταν όμως το 2003 ο Κινέζος αστροναύτης Yang Liwei συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της χώρας στο διάστημα, είπε πως δεν μπορούσε να δει τίποτα.
@swedishnomad.com
Το τείχος δεν περιέχει πτώματα
Ο μύθος ότι πολλοί εργάτες και στρατιώτες έχουν θαφτεί στο τείχος, κυρίως ενώ χτιζόταν είναι μάλλον μύθος. Ένας μύθος που ξεκίνησε από τον Κινέζο ιστορικό της δυναστείας των Χαν, Sima Qian, ο οποίος υποστήριξε κάτι τέτοιο για να ασκήσει κριτική στον αυτοκράτορα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί κάποιο κόκκαλο στο τείχος, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε αρχαιολογικές ούτε γραπτές.
Ο Μάρκο Πόλο τελικά κατάφερε να το δει
Από την εποχή του Μάρκο Πόλο, πολλοί χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα πως δεν πήγε ποτέ στην Κίνα αφού δεν είδε το τείχος. Όμως εκείνη την εποχή, η Κίνα βρισκόταν στα χέρια των Μογγόλων οπότε το τείχος ήταν περιττό, αφού οι Μογγόλοι κατέκτησαν την βόρεια Κίνα 50 χρόνια πριν. Οι Μογγόλοι το αγνόησαν όταν πολεμούσαν και όταν κέρδισαν δεν του έδιναν καμία σημασία. Ο Μάρκο Πόλο πρέπει να το πέρασε πολλές φορές και όχι μια, αλλά δεν του είχε κανένα λόγο να το προσέξει.
@flightcentre.ca
Δεν χρίστηκε για να αντιμετωπίσει τους Μογγόλους
Το τείχος ξεκίνησε να χτίζεται λίγο πριν το 210 π.Χ, περίπου 1.000 χρόνια πριν εμφανιστούν οι Μογγόλοι. Τότε η απειλή ήταν οι νομάδες Xiongnu, οι πρόγονοι των Ούνων. Η διαδεδομένη διαμάχη με τους Μογγόλους προέκυψε από τον 14ο αιώνα και μετά.
Δεν σταμάτησε ποτέ μια εισβολή
Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο τείχος που έχει κτιστεί, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει ποτέ μια εισβολή. Για την ακρίβεια, οι βόρειες φυλές το περνούσαν ή το αγνοούσαν εύκολα. Το 1449 δεν σταμάτησε τους Μογγόλους, ενώ το χτίσιμό του τελείωσε μόνο όταν ήρθε μια πρόσκαιρη περίοδος ειρήνης. Αλλά ακόμα και με την ολοκλήρωσή του, ένας στρατηγός της δυναστείας των Μίνγκ, άνοιξε την πύλη στους εισβολείς από την Μαντζουρία. Οπότε ο λόγος που χτίστηκε δεν χρησίμευσε ποτέ. Αντ’ αυτού ως τουριστικό αξιοθέατο είναι πολύ χρήσιμο.