Η καυτή πιπεριά που έστειλε έναν άνδρα στο νοσοκομείο για 23 ημέρες
Παραλίγο να χάσει την ζωή του για έναν διαγωνισμό
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/2/2020 | 00:40
Οι προκλήσεις στο ποτό και στο φαγητό είναι συνηθισμένες σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ειδικά αν η πρόκληση περιλαμβάνει κάτι καυτερό.
Όπως η ghost pepper, είδος πιπεριάς που είναι ανάμεσα στις πιο καυτές στον κόσμο. Ονομάζεται αλλιώς Bhut Jolokia που έχει μετρηθεί στις 1 εκατομμύριο μονάδες της κλίμακας Scoville, την ίδια ώρα που το tabasco έχει 2.500 με 5.000.
Παρόλο που πλέον οι ghost peppers δεν είναι πια οι πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο, είναι ακόμα πολύ καυτερές. Αν φάτε έτσι και λίγο, μπορεί το στόμα σας να καίει για πάνω από μισή ώρα. Φανταστείτε λοιπόν τι συνέβη στον 47χρονο άνδρα από την Καλιφόρνια που προσπάθησε να φάει ένα burger γεμάτο με πουρέ από ghost peppers, σε έναν διαγωνισμό.
Ο άνδρας λοιπόν κατάφερε να την καταπιεί. Ήπιε αμέσως 6 μεγάλα ποτήρια νερό, αλλά μετά άρχισε να ρεύεται και να ξερνά αρκετά βίαια. Οι σφυγμοί του έφτασαν τους 106 και κρίθηκε σκόπιμο να πάει στο νοσοκομείο. H αξονική τομογραφία έδειξε πως υπήρχε βλάβη στον αριστερό πνεύμονα και πως ο οισοφάγος του είχε τρυπήσει. Οπότε οι γιατροί τον έβαλαν αμέσως το χειρουργείο. Η τρύπα που βρήκαν στον οισοφάγο του είχε διάμετρο περισσότερα από 2,5 εκατοστά, από το οποίο διέρρεε κομμάτι από το burger, από κρεμμύδια και εμετός. Οι γιατροί τοποθέτησαν τρεις θωρακικούς σωλήνες και έναν γαστρικό σωλήνα για να τον κάνουν καλά.
Οι θωρακικοί σωλήνες αφαιρέθηκαν 14 ημέρες αργότερα. Έκατσε στο νοσοκομείο για 23 συνολικά ημέρες και όταν έφυγε, ο γαστρικός σωλήνας δεν είχε αφαιρεθεί ακόμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να φάει. Η περίπτωση του αναφέρεται ως σύνδρομο Boerhaave, ένα σπάνιο σύνδρομο που όμως αν δεν αντιμετωπιστεί έχει 100% θνησιμότητα.