Τι μπορείς να κάνεις αν έχεις διαβήτη κύησης;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2020 | 14:10
Η πιο όμορφη και ταυτόχρονα απαιτητική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας είναι αναμφισβήτητα η περίοδος της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν μεταβολές τόσο στη διάθεση και την ψυχολογία όσο και στο σώμα και στην κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Μια πολύ συχνή νόσος που εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης (αν και όχι μόνο τότε) είναι ο διαβήτης κύησης.
Ο διαβήτης κύησης ξεκινά συνήθως μετά την 24η εβδομάδα, οπότε και ζητείται από όλες τις εγκύους ανεξαρτήτως ιστορικού, να υποβληθούν σε τεστ μέτρησης σακχάρου. Σε κάποιες περιπτώσεις ο διαβήτης κύησης μπορεί να ξεκινήσει και στο πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας έτσι, τον κίνδυνο αποβολής ή ανάπτυξης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο. Ο διαβήτης σε επόμενο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του βάρους του εμβρύου.
Αν υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό διαβήτη τύπου 1 ή 2, τότε πρέπει η έγκυος να υποβληθεί από την αρχή της εγκυμοσύνης της σε τεστ μέτρησης σακχάρου και να το παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Αν έχεις διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αρκεί να έχει ρυθμιστεί σωστά και να ακολουθείς πιστά τις συμβουλές του θεράποντος γιατρού σου.
Αυτό που συνιστάται να κάνεις είναι να τροποποιήσεις λίγο τις διατροφικές σου συνήθειες και να εντάξεις την ήπια και ελαφριά άσκηση στην καθημερινότητά σου (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σε παρακολουθεί).
Όσον αφορά στη διατροφή σου συνιστάται να αποφύγεις τους υδατάνθρακες οποιασδήποτε μορφής και φυσικά, τα γλυκά-γλυκίσματα-ζάχαρη. Να θυμάσαι ότι ακόμη και τα φρούτα περιέχουν σημαντικές ποσότητες γλυκόζης, οπότε δεν θα πρέπει να υπερβάλεις με την κατανάλωσή τους.
Ο γιατρός σου θα σου προτείνει ειδικό διαιτολόγιο βάσει των αναγκών των δικών σου αλλά και του μωρού σου.
Στον τρόπο ζωής σου αυτό που προτείνεται είναι το ήπιο περπάτημα σε καθημερινή βάση.
Σημαντική στη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό της εγκύου είναι και η τακτική μέτρηση και καταγραφή του. Ο ειδικός διαβητολόγος θα σου προτείνει να κρατήσεις ένα ημερολόγιο με καθημερινή καταγραφή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ώστε να γνωρίζεις ότι το σάκχαρό σου είναι υπό έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ομάδα των γιατρών που σε παρακολουθεί (γυναικολόγος, διαβητολόγος ή ενδοκρινολόγος) μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσουν ινσουλίνη κατά περίπτωση.
Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η διατροφή μιας εγκύου θα πρέπει να είναι πλήρης, θρεπτική και ισορροπημένη. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε στη στέρηση ούτε στην κατανάλωση των τροφών. Μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα, θα βοηθήσουν το σώμα της εγκύου να ανταποκριθεί πλήρως και σωστά στις αυξημένες ανάγκες της ίδιας και του εμβρύου της.
Μάθε περισσότερα για τον Διαβήτη και πώς συνδέεται με τη γλυκόζη.