Ερντογάν: Έρχονται «θερμότερες» εξελίξεις στη Μεσόγειο
Aποκάλυψε ότι η Τουρκία αγόρασε το τρίτο πλωτό γεωτρύπανό της
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2020 | 14:29
Στην προειδοποίηση ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν «θερμότερες» ακόμη εξελίξεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη σε βουλευτές του κόμματός του, ενώ προανήγγειλε την έναρξη εργασιών και τρίτου γεωτρύπανου που αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Τουρκία αγόρασε το τρίτο πλωτό γεωτρύπανό της, το οποίο θα φθάσει στη χώρα τον ερχόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα αρχίσει να επιχειρεί το 2020.
Μιλώντας σε βουλευτές του κυβέρνώντος κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.
Ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του συριακού στρατού.
Καλώντας μία ακόμη φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα: «Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας (…) Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην ομιλία του αποφασισμένος να καταστήσει την Ιντλίμπ ασφαλή περιοχή «ανεξαρτήτως κόστους», παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας.
«Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σχετικά με την αθώωση του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά και οκτώ άλλων για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013, ο Ερντογάν σχολίασε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις αποτέλεσαν «φρικτή επίθεση» στη χώρα.
«Τα γεγονότα στο Γκεζί ήταν μια φρικτή επίθεση εναντίον του λαού και του κράτους», υπογράμμισε στην ομιλία του.
«Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση, αλλά η άποψη του λαού μας για όσους συμμετείχαν στο Γκεζί δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.
Για το «πραξικόπημα»
Στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και δη στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία εντωμεταξύ απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, καθώς ο «αποτελεσματικός του αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε, ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.
Μια έκθεση της RAND Corporation, μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) με έδρα τις ΗΠΑ, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν αρκετή, ώστε να προκαλέσει διαμάχη στη χώρα, καθώς υποστήριξε πως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανό κι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, έχει αποκτήσει «εξαιρετικά στενές επαφές» με στελέχη του αμερικανικού στρατού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, η έκθεση της RAND Corporation, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2020, υποστηρίζει πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες αξιωματικούς, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.