Πρόκειται για έναν από τους λίγους παίκτες που ενώ γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν έπαιξαν ποτέ επαγγελματικά για καμία ελληνική ομάδα. Στα 16 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας έπαιξε κατά σειρά σε Ολλανδία, Αγγλία, Σκωτία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία. Πολλές ελληνικές ομάδες τον ήθελαν, αλλά εκείνος ποτέ δεν αποφάσισε να γυρίσει. Σήμερα κλείνει τα 35 του χρόνια και έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τα 33 του. Ο Γιώργος Σαμαράς έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στον ΟΦΗ.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 21 Φεβρουαρίου του 1985. Ο πατέρας του ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής και είχε αγωνιστεί ως μέσος σε ΟΦΗ και Παναθηναϊκό από το 1984 μέχρι το 1996. Από τα 9 του μπήκε στις ακαδημίες του ΟΦΗ, αλλά στα 15 αναχώρησε για την Ολλανδία και την Χέρενφεεν. Στα 17 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας και στα επόμενα 3,5 χρόνια πέτυχε 25 γκολ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τραβήξει τα μάτια αρκετών ομάδων. Η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε 6 εκατομμύρια λίρες και τον έκανε δικό της.
@statcity.co.uk
Τότε η Σίτι δεν ήταν ακόμα η ομάδα που είναι σήμερα. Δεν είχε αγοραστεί δηλαδή ακόμα από τους Άραβες. ΠΟ Γιώργος Σαμαράς έκατσε δυο χρόνια στο Μάντσεστερ και σκόραρε οκτώ φορές με την γαλάζια φανέλα. Όμως το 2008, όταν λίγο πριν έρθουν τα πετροδολάρια, ο Σαμαράς δόθηκε δανεικός στην σκωτσέζικη Σέλτικ. Πέτυχε 5 γκολ σε 16 παιχνίδια και η Σέλτικ τον έκανε δικό της. Τα επόμενα 6 χρόνια, η Γλασκόβη έγινε το σπίτι του και αν κρίνουμε από την σχέση του με τους οπαδούς αλλά και την απόδοσή του, ήταν τα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια της καριέρας του.
Εκεί, όπως ανακοίνωσε μέσω tweet η Σέλτικ, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα γήπεδα, σκόραρε 74 φορές και έγινε σύνθημα στα χείλη των φανατικών οπαδών της ομάδας. Και η αλήθεια είναι πως αν τον θυμόμαστε με μια φανέλα, εκτός από εκείνη της Εθνικής Ελλάδας, αυτή ήταν η πράσινη φανέλα των «Κελτών».
Πέρασε για λίγο ξανά από την Αγγλία και την Γουέστ Μπρομ, πριν πάει στην Σαουδική Αραβία και την Αλ-Χιλάλ. Αλλά η επαφή του με τα δίχτυα δεν ήταν η ίδια από τη στιγμή που άφησε την Σκωτία. Πέρασε από τις ΗΠΑ και την Ράγιο, την Σαραγόσα και έκλεισε την καριέρα του στην τουρκική Σάμσουνσπορ το 2018. Τότε στα 33 του, αποφάσισε να αποσυρθεί και να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα στο ΟΦΗ.
Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 81 φορές, πετυχαίνοντας 9 γκολ και είναι 10ος σε συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος. Είναι δύσκολο να μην θυμάσαι το ιστορικό γκολ που πέτυχε εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ του 2012, που έστειλε την Ελλάδα στους 16 της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο Γιώργος Σαμαράς υπήρξε ένας προικισμένος επιθετικός που μπορούσε να αγωνιστεί και στην κορυφή αλλά και στα άκρα της επίθεσης. Παρά το ύψος του (1.92μ.), είχε πολύ καλή τεχνική, ήταν καλός με την μπάλα στα πόδια και στον αέρα. Αυτό όμως που θα θυμόμαστε από τον Γιώργο Σαμαρά είναι η ηρεμία και η ψυχραιμία του. Δεν θυμόμαστε ούτε μια φορά να έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του, να τσακώθηκε ή να μην συγκρατήθηκε. Μπορεί να το έκανε κάποια στιγμή, αλλά δεν ήταν ο κανόνας. Και γι’ αυτό αλλά και για άλλα πολλά μπορούσε πάντα να κάνει τη διαφορά.