Η Μπάγερν αγωνιζόταν στην έδρα της Χόφενχαϊμ. Μέσα στο γήπεδο ζωγράφιζε. Προηγήθηκε στο 2ο λεπτό και μέχρι το 62ο, το σκορ βρισκόταν ήδη στο 0-6, με την πρωταθλήτρια Γερμανίας να μην δείχνει καμία διάθεση να αφήσει το πόδι από το γκάζι. Όμως λίγα λεπτά αργότερα, το ματς διακόπηκε για ένα υβριστικό πανό των οπαδών της Μπάγερν, εναντίον του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ Ντίτμαρ Χοπ. Όποιος παρακολουθεί στενά γερμανικό ποδόσφαιρο θα γνωρίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί αντίπαλων ομάδων τα βάζουν μαζί του με αυτόν τον τρόπο. Όμως η αντίδραση των ανθρώπων και των παικτών της Μπάγερν δεν έχει ξανασυμβεί.
Το παιχνίδι διακόπηκε και διάφοροι ιθύνοντες της ομάδας του Μονάχου, έτρεξαν στην κερκίδα των οπαδών της ομάδας τους, απαιτώντας να κατέβει το υβριστικό πανό που αναφερόταν στην μητέρα του Χοπ. Ο Ρουμενίγκε, ο Σαλιχάμιτζιτς, ο Όλιβερ Καν και πολλοί άλλοι προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τους οπαδούς αλλά δεν τα κατάφεραν.
Hoffenheim-Bayern stopped for a few minutes with Bayern 6-0 up as fans in the away block unfurl a banner.
— Archie Rhind-Tutt (@archiert1) February 29, 2020
“Dietmar Hopp [TSG owner] remains a son of a whore.”
Bayern players run over telling them to stop. So does coach Hansi Flick, shouting at the fans, furiously gesticulating. pic.twitter.com/klFYgzsu4q
Η αντίδρασή τους ήταν να σταθούν στο κέντρο του γηπέδου με τον Ντίτμαρ Χοπ και να τον χειροκροτούν. Το χειροκρότημα των ανθρώπων της Μπάγερν στον ιδιοκτήτη της αντίπαλης ομάδας ήταν δυνατό και παρατεταμένο. Μετά από αυτό, οι παίκτες για 13 λεπτά άλλαζαν πάσες στον χώρο του κέντρου. Κι όταν λέμε πάσες, εννοούμε πως οι παίκτες της Χόφενχαϊμ έδιναν την μπάλα στους παίκτες της Μπάγερν και το αντίστροφο.
@90min.com
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο φίλαθλος κόσμος της Γερμανίας τα βάζει με τον Ντίτμαρ Χοπ. Ειδικά οι οπαδοί της Ντόρτμουντ, το έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές και μάλιστα την τελευταία φορά αποκλείστηκαν για δυο χρόνια από το γήπεδο της Χόφενχαϊμ. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με εκείνους της Γκλάντμπαχ, που την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασαν πανό, προσβάλοντας τον Ντίτμαρ Χοπ και τους οπαδούς της Ντόρτμουντ.
Schönheit hat viele Formen #DietmarHopp #dopa #Ultras pic.twitter.com/3A9KHuzAFD
— 🌚 (@040hamburg) March 1, 2020
Οι φίλαθλοι πάντως δεν έχουν απολύτως άδικο, απλά εκφράζουν το δίκιο τους με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσαν. Βλέπετε στη Γερμανία, ένας μεγαλομέτοχος απαγορεύεται να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μιας ομάδας. Η νομοθεσία λέει ξεκάθαρα πως το 50% συν μια μετοχή θα πρέπει να παραμείνει στα μέλη του συλλόγου. Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική ομοσπονδια δεν αφήνει μεγαλοεπενδυτές (όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, της Παρι Σεν Ζερμέν κ.α.) να αγοράζουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και να μετατρέπουν οποιαδήποτε ομάδα σε ξαφνικό πρωταγωνιστή.
Ο Ντιτμαρ Χοπ είναι δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του κολοσσού στον τομέα των λογισμικών «SAP». Ανέλαβε την Χόφενχαϊμ το 2000 και μέχρι το 2015 κατείχε το 49% των μετοχών τηρώντας τον κανονισμό. Αλλά τότε, με την σύμφωνη γνώμη των μελών του συλλόγου, το καταστατικό τροποποιήθηκε και ο Χοπ έχει πλέον το 96% των μετοχών, με τους οπαδούς των άλλων ομάδων να αντιτίθενται σε αυτή την εξαίρεση.
@sports.yahoo.com
Στην περίπτωση αυτή, η εξαίρεση έγινε γιατί ο Χοπ έχει προσφέρει στον σύλλογο για περίπου δυο δεκαετίες. Το ίδιο έχει γίνει με την Λεβερκούζεν και την φαρμακοβιομηχανία Bayer, αλλά και με την Βόλφσμπουργκ και την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Στην περίπτωση της Λειψίας δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αφού παρόλο που συμμορφώνεται με το 50%+1 μετοχή, τα μέλη της ομάδας είναι στελέχη της Red Bull. Ούτε η Λειψία άλλωστε έχει πολλές συμπάθειες στην Γερμανία.
Η εχθρότητα προς τον Ντίτμαρ Χοπ είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της συνεργασίας του με την Μπάγερν Μονάχου αλλά και και για το γεγονός ότι το λογισμικό των αναλύσεων στο γερμανικό ποδόσφαιρο προέρχεται από την εταιρεία του. Τον λόγο πλέον βέβαια έχει η αθλητική δικαιοσύνη. Μπορεί οι άνθρωποι της Μπάγερν να υποστήριξαν τον Ντιτμαρ Χοπ, αλλά οι οπαδοί της επέμεναν και μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, πως έκαναν το σωστό. Και το σκεπτικό τους είναι όντως σωστό, αλλά ο τρόπος διαμαρτυρίας τους είναι πέρα για πέρα λάθος.