Πώς γίνονται τα τεστ του κορωνοϊού
Ένα βίντεο που εξηγεί απλά την διαδικασία
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 16/3/2020 | 00:27
Ο κορωνοϊός έχει χαρακτηριστεί εδώ και λίγες μέρες ως πανδημία και οι χώρες παίρνουν το ένα μέτρο μετά το άλλο, για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Τα κρούσματα γίνονται όλο και περισσότερα, όπως και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε τεστ για να εξακριβώσουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον ιό.
Πως όμως γίνεται αυτό το τεστ; Το παρακάτω βίντεο εξηγεί απλά ολόκληρη την διαδικασία. Το τεστ του κορωνοϊού είναι συνήθως ένα PCR τεστ (Polymerase Chain Reaction). Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να εκδηλώσουν μέχρι και πνευμονία αλλά μπορεί να μην έχουν και κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει «κολλήσει» τον ιό είναι να υποβληθεί σε τεστ.
Οι επαγγελματίες υγείας παίρνουν δείγμα από την μύτη και τον φάρυγγα του εξεταζόμενου ή βάζουν ένα υγρό στην μύτη και ύστερα το συλλέγουν ξανά για να κάνουν το τεστ. Τα δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο όπου το γενετικό υλικό του ιού αποσπάται από το υγρό και καθαρίζεται από τα θραύσματα της βλέννας και των κυττάρων.
Τα τεστ του κορωνοϊού είναι διαφορετικά από εκείνα της γρίπης. Χρησιμοποιούν συνήθως την τεχνική PCR, η οποία μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ποσότητες του γενετικού υλικού. Το τεστ διαρκεί 45 λεπτά με μια ώρα αλλά για να ολοκλήρωθεί μπορεί να χρειαστούν 3-4 ώρες ή και περισσότερο. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τεστ είναι ότι μπορεί να εντοπίσει τους ιούς νωρίτερα, πιθανόν ακόμα και 2 ημέρες μετά την μόλυνση. Σε αυτό το στάδιο, ο ιός αναπαράγεται συνεχώς αλλά το ανθρώπινό σώμα δεν έχει ακόμα συμπτώματα.
Τα συγκεκριμένα τεστ πρέπει να γίνονται με αυστηρό έλεγχο και ασφάλεια και το εκπαιδευμένο προσωπικό πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία και ένα καθαρό περιβάλλον ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης αλλά και η πιθανότητα για ψευδώς θετικά απότελέσματα.
How do coronavirus tests work?
Δημοσιεύτηκε από Hashem Al-Ghaili στις Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020