Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχουν τόσα κρούσματα στην Ιταλία;
Η Ιταλία έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη χώρα, έξω από την Κίνα, από την πανδημία του κορωνοϊού
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/3/2020 | 00:25
Η Ιταλία έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη χώρα, έξω από την Κίνα, από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 27 χιλιάδες και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.158, ενώ καθημερινά τα νούμερα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι ή Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε της πτήσεις από και προς την Κίνα.
Γιατί όμως συνέβη κάτι τέτοιο στην γειτονική χώρα; Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία εντοπίστηκαν στις 29 Ιανουαρίου και ήταν δυο κινέζοι τουρίστες. Η κυβέρνηση πήρε αμέσως μέτρα και ήταν σίγουρη πως θωράκισε την χώρα κόβοντας κάθε επικοινωνία με την Κίνα και κηρύσσοντας την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.
Ωστόσο, απ’ ότι αναφέρουν οι επιστήμονες, ο κορωνοϊός πρέπει να βρισκόταν πολύ νωρίτερα στην Ιταλία από την συγκεκριμένη ημερομηνία. Και μεταδόθηκε από μια διαφορετική αλυσίδα ασθενών που δεν εντοπίστηκε έγκαιρα. Το πιο πιθανό είναι πως πολλοί πολίτες χαμηλού κινδύνου ήταν ασυμπτωματικοί και μετέφεραν τον ιό για αρκετές ημέρες. Επίσης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, η περιοχή της Λομβαρδίας είχε αυξημένα περιστατικά πνευμονιών έναν μήνα πριν από το ξέσπασμα του ιού, στα οποία δεν έγιναν τεστ για κορωνοϊό.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ένας 38χρονος επισκέφθηκε αρκετές φορές τον προσωπικό του γιατρό αλλά και το κοντινότερο νοσοκομείο. Αλλά ούτε αυτός υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορωνοϊό, επειδή δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα. Το νοσοκομείο τον άφησε να επιστρέψει σπίτι όπου τα συμπτώματα χειροτέρεψαν. Απομονώθηκε 36 ώρες μετά, αφού πρώτα είχε έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο. Τα ιταλικά μέσα τον ονόμασαν «ασθενή 0».
Πέρασαν τουλάχιστον πέντε ημέρες μέχρι η ιταλική κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα. 11 πόλεις μπήκαν σε καραντίνα, τα σχολεία έκλεισαν, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλειναν από τις 6. Όμως η εύθραυστη οικονομία της χώρας χτυπήθηκε αμέσως και οι πολιτικοί θεώρησαν πως πρέπει να μειωθεί η ζημιά. Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων, ανακοινώθηκε και η χαλάρωση τους. Μέχρι που στις αρχές του τρέχοντος μήνα, τα κρούσματα ανέβηκαν με μεγάλη ταχύτητα και έκλεισαν τα πάντα.
Την ίδια περίοδο τα νοσοκομεία άρχισαν να κατακλύζονται με κόσμο μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά λόγω ελλείψεων. Κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές μολύνθηκαν επίσης κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Το ίδιο και η υπο-χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας.
Το υψηλό ποσοστό θανάτων στην Ιταλία, που ξεπερνά το 7%, είναι επίσης ανησυχητικό. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη, ο οποίος φτάνει τα 46,3 χρόνια, με το 22,6% του πληθυσμού να είναι 65 ετών και άνω. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και πως το πραγματικό ποσοστό αυτό θα μειωθεί.
Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας δήλωσε χθες πως πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται, με τα μέτρα να πιάνουν σιγά σιγά τόπο. Από τις 27 Φεβρουαρίου ωστόσο, η Ιταλία αποφάσισε να κάνει τεστ μόνο σε περιπτώσεις με συμπτώματα, κάτι που σημαίνει πως τα επίσημα αποτελέσματα εντοπίζουν ένα μέρος των κρουσμάτων και όχι τον πραγματικό αριθμό, που φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Πληροφορίες: metro.co.uk, wired.co.uk, spiegel.de