E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η διαφορετική στρατηγική της Βρετανίας απέναντι στον κορωνοϊό

Η «ανοσία αγέλης» και το ριψοκίνδυνο σχέδιο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/3/2020 | 00:25

Η διαφορετική στρατηγική της Βρετανίας απέναντι στον κορωνοϊό
@time.com

Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό με παρόμοιο τρόπο. Κλείνουν ότι περισσότερο μπορούν και καλούν τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του. Οι Βρετανοί είναι πάντα από την άλλη μεριά του δρόμου. Και γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν κάτι άλλο.

Αν και η κυβέρνηση δεν ανέφερε τον όρο, ο όρος που παραπέμπει στην στρατηγική που εξετάζει να εμπιστευτεί είναι η «ανοσία αγέλης». Η «ανοσία αγέλης» επιτυγχάνεται όταν ένα γκρουπ ανθρώπων εμβολιάζεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός στον υπόλοιπο πληθυσμό. Μόνο που ο όρος χρησιμοποιείται όταν υπάρχει εμβόλιο και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Έτσι εξαρτάται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πρέπει να μολυνθούν για να αποκτηθούν αντισώματα.

Ο κορυφαίος σύμβουλος σύμβουλος της κυβέρνησης του Boris Johnson, Sir Patrick Vallance, δήλωσε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο BBC4 πως «Αν καταπιέσεις κάτι πολύ σκληρά, όταν το αφήσεις σου γυρίζει μπουμερανγκ και μάλιστα την λάθος στιγμή».

Αυτό λοιπόν που σκέφτεται να κάνει η βρετανική κυβέρνηση είναι να προστατέψει τους πολίτες υψηλού ρίσκου, γι' αυτό άλλωστε και προέτρεψε τους πολίτες άνω των 70 να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε οίκους ευγηρίας, αλλά να αφήσει το 60% από τους πολίτες χαμηλότερου ρίσκου να κολλήσει τον ιό και σιγά σιγά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό. 

Αυτό στηρίζεται κυρίως στην πεποίθηση πως ο ιός δεν μπορεί να σταματηθεί αλλά και ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή. Υπολογίζουν λοιπόν, πως οι θάνατοι από τον ιό θα φτάσουν έτσι κι αλλιώς πάνω από 250 χιλιάδες. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να σταματήσουν κάτι τέτοιο, θα προσπαθήσουν να το μετριάσουν και να το ελέγξουν. Οπότε αν τελικά το σχέδιο επιτύχει ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κλείνονται πάλι μέσα, η Βρετανία θα έχει ανοσοποιηθεί. Δηλαδή σε πιθανή νέα έξαρση της επιδημίας, που κατά τα λεγόμενα του Sir Vallance θα είναι πολύ χειρότερη, η Βρετανία θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ITV, το ήδη προβληματικό NHS, δεν θα μπορούσε με τίποτα να ανταποκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις και να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που θεωρούνται πιο σοβαρά. Με αυτή την στρατηγική, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα αποφευχθεί ένας πολύ πιθανός συνωστισμός στα νοσοκομεία. 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση συγκέντρωσε πολύ μεγάλη κριτική και για το υψηλό ρίσκο που εμπεριέχει αλλά για τα κενά της. Ωστόσο, αν αποδειχθεί επιτυχημένη, όντως η Βρετανία θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν ο κορωνοϊός επανέλθει τον επόμενο χειμώνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από την Μ.Παρασκευή στο σπουδαίο Μεγάλο Σάββατο: Tι συμβολίζουν αυτές οι μέρες

Ιστορικά 19.04.2025
Η στιγμή πριν το φως σβήσει το σκοτάδι για πάντα.

Έφτιαχνε πίτσες μέχρι τη μέρα που άλλαξε η ζωή του

Πρόσωπα 19.04.2025
Ο 24χρονος Christiano έγινε κυριολεκτικά διάσημος μέσα σε μια νύχτα

Το εστιατόριο που ψήνει τα κρέατα σε ένα ηφαίστειο

Stories 19.04.2025
Θα το επισκεπτόσασταν;

Η 30χρονη που τη χτύπησε κεραυνός και επέζησε

Stories 19.04.2025
Πως άλλαξε η ζωή της

Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων

Νέα Εποχή 19.04.2025
Τα τέσσερα «όχι» - και τι σχέση έχει αυτό το κίνημα με τη νίκη του Donald Trump

Σπουδαίες γυναίκες που διέπρεψαν στον τομέα της τεχνολογίας και των υπολογιστών

Πρόσωπα 19.04.2025
Επιστήμονες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών

Μεγάλo Σάββατο: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

Ιστορικά 19.04.2025
Μεγάλο Σάββατο – Ο Χριστός στον τάφο

Πως η φράση «Heil Hitler» έσωσε εκατομμύρια ζωές στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Stories Χτες
Οι Σύμμαχοι το χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τους κώδικες