Μπορεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να μην βάζουν μόνο φρένο στην εξάπλωση του ιού, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πράγματι, όπως αναφέρει το USA Today, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, υπήρξε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα και στην Ιταλία και σε διάφορα άλλα μέρη.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έυθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, και όπως αναφέρει η επιστήμονας του πανεπιστημίου Texas Tech, Katharine Hayhoe, αυτοί προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Stanford, Marshall Burke, το πήγε ένα βήμα παράπέρα. «H μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα που προκλήθηκε από αυτή την οικονομική διαταραχή, έσωσε 20 φορές περισσότερες ζωές από εκείνες που χάθηκαν στην χώρα λόγω του ιού. Με δυο μήνες πτώσης της ρύπανσης, έσωσε την ζωή 4 χιλιάδων παιδιών κάτω των 5 ετών και 73 χιλιάδων ενηλίκων άνω των 70 μόνο στη Κίνα».
@businessinsider.com
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), φωτογράφισε την ατμόσφαιρα πάνω από την Ιταλία και διαπίστωσε πως μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του αζώτου, είχε αρχίσει να εξαφανίζεται, όπως ανέφερε το Forbes.
«Η μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του αζώτου πάνω από την βόρεια Ιταλία είναι δεδομένη», δήλωσε ο Claus Zehner που εργάζεται στην ESA. «Αν και μπορούν να υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στα δεδομένα λόγω της αλλαγής του καιρού, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η μείωση των εκπομπών συμπίπτει με τον αποκλεισμό την Ιταλία».
Σύμφωνα με το Centre for Research on Energy and Clean Air, οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μειωθούν κι αυτοί με τη σειρά τους και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως αναφέρει «Αυτή η μείωση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα σε έναν μήνα, μπορεί να σημαίνει και την αποφυγή δεκάδων χιλιάδων θανάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως η πανδημία είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία, με όλα όσα υποφέρει ο κόσμος. Αλλά μας δείχνει ότι είναι εύκολο να παραβλέψουμε χρόνιες και μακροχρόνιες απειλές για την υγεία όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, και επομένως, δυσκολότερο να επιστρατεύσουμε μια επαρκή αντίδραση».
That is NOT to say that the pandemic is some kind of a blessing in disguise, with all the suffering it has imposed on people. At the most, it shows it's easy to overlook chronic, long term health threats such as air pollution, and thus, harder to muster an adequate resposse.
— Centre for Research on Energy and Clean Air (@CREACleanAir) March 13, 2020
Βέβαια, όπως αναφέρει το Business Insider, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συνεχιστεί για πολύ. Στην Κίνα για παράδειγμα οι εκπομπές του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή και η θετική επίπτωση στην ατμόσφαιρα θα είναι ορατή για κάποιες εβδομάδες. Αλλά οι εταιρείες σχεδιάζουν να επιστρέψουν συντομα προσπαθώντας να καλύψουν την ζημιά, με την αύξηση της παραγωγής.