Όπως υποστηρίζουν η δόκτωρ Έμιλι Μορς στην εκπομπή της “Σeξ με την Έμιλι” και η επιστημονική σύμβουλος της ιστοσελίδας “Match.com” Χέλεν Φίσερ “Το πρόβλημα είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει κατασκευαστεί για να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλές επιλογές μαζί”. Κατά τα λεγόμενά τους, το άτομο μπορεί να διαχειριστεί από πέντε έως εννιά εναλλακτικές και ούτε μία παραπάνω.
Η Φίσερ επισημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματικές οι εφαρμογές, όπως το Tinder, το Bumble και το Hinge, ο χρήστης πρέπει να σταματάει την προσπάθεια αφού γνωρίσει εννιά άτομα. Η ίδια συμβουλεύει, ωστόσο, να αφιερώνεις χρόνο σε κάθε ένα άτομο από αυτά για να το γνωρίσεις καλύτερα, διαφορετικά δεν θα μάθεις αν πράγματι είναι ο ιδανικός εραστής για εσένα. Προτείνει να λες “ναι” αντί για “όχι” σε ζητήματα ελάσσονος σημασίας, όπως το αν φόρεσε γραβάτα αντί για παπιγιόν στο πρώτο σας ραντεβού.
Η ερευνήτρια παροτρύνει να ψάξεις λόγους να πεις “ναι” και να είσαι ανοιχτόμυαλη στο πρώτο ραντεβού. Η Φίσερ εστιάζει σε αυτό το στοιχείο γιατί εξελικτικά ο άνθρωπος έχει προγραμματιστεί να είναι αρνητικός και να λέει “όχι”. Δώσε ευκαιρίες.
Η συνήθεια του να κανονίζεις ραντεβού με πολλούς πιθανούς εραστές ευνοείται από τέτοιου είδους εφαρμογές, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες που έχει κάποιος να βρει την αληθινή αγάπη.
Ο γκουρού των ραντεβού Τζέιμς Πρις υποστηρίζει ότι τα πολλά ραντεβού είναι μη παραγωγικά και φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, αφού κανείς δεν εστιάζει στο παρόν ραντεβού του, αλλά στα επόμενα.