E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ελληνική έρευνα δίνει ελπίδες

«Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου»

Δημοσίευση 31/3/2020 | 16:21

Κορωνοϊός: Ελληνική έρευνα δίνει ελπίδες
Pexels

Mπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορονοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.

Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν».

Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μία επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορονοϊών. Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύθηκε μεταξύ του νέου κορονοϊου SARS-CoV-2, και του κορονοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως αμφότερες οι επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορονοϊός ιός εντοπίστηκε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευθεί στην πόλη Foshan της Κίνας, το Νοέμβριο του 2002. Αξίζει να σημειώσουμε, επισημαίνει ο καθηγητής, ότι στην Κίνα οι χειμερινοί μήνες Νοέμβριος ως Ιανουάριος είναι οι πιο ψυχροί μήνες του έτους, με μια μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου λόγω της επίδρασης των χειμερινών μουσώνων. Επιπλέον, χαρακτηριστικά οι δύο χώρες κατά τις περιόδους έναρξης των επιδημιών είχαν υποστεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.

Πολλές μελέτες, λέει ο καθηγητής, υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορονοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών. «Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση: α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση, β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού, και γ) της σταθερότητας των ιϊκών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες. Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορονοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες».

Ενδεικτικά, στο γράφημα που ακολουθεί, οι χώρες διακρίνονται σε 3 ομάδες ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων τους και τη μέση θερμοκρασία τους την περίοδο της πανδημίας (cluster 1 -μπλε κύκλοι: χώρες με υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερα κρούσματα, cluster 2 -κίτρινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα κρούσματα, cluster 3 -κόκκινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και >50.000 κρούσματα). Επίσης έγινε ομαδοποίηση των χωρών ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριος, Φεβρουάριος ή Μάρτιος).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρήνος στο Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη Χαριτίνη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο

Ελλάδα 24.11.2024
Στο τροχαίο είχε χάσει τη ζωή του ο 20χρονος αδερφός της, Ακης

Πειραιάς: Αντρας ντυμένος «Αραβας» κυνηγά μαθήτριες

Ελλάδα Χτες
Μια σοβαρή καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας

Στέφανος Κασσελάκης: Έτσι θα ονομάζεται το νέο του κόμμα

Πολιτική Χτες
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου ‑ Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Tech + Science Χτες
Ένα πρωτοφανές γεγονός εντοπίστηκε στον Ήλιο, αφήνοντας τους επιστήμονες άναυδους και ενθουσιασμένους ταυτόχρονα

Εμφανίστηκαν σύννεφα Mammatus στην Σαμοθράκη‑ Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Καιρός Χτες
Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο σκέπασε το βόρειο Αιγαίο

Συνελήφθη ο Tik Toker «Red Dragon» ‑ Εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Ελλάδα Χτες
Είχε παρενοχλήσει δύο ανήλικα κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα στο Λας Βέγκας – Ο Κολαπίντο προσέκρουσε με 50G στον τοίχο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα σφοδρό ατύχημα συνέβη στο Q2 των κατατακτηρίων στο Grand Prix του Λας Βέγκας, με τον Φράνκο Κολαπίντο της Williams, να συγκρούεται στον τοίχο με ισχύ 50G

Ταϊλάνδη: Απόδραση από τον θάνατο ‑ Ξέφυγε από τα δόντια της αρκούδας που τον «έτρωγε ζωντανό»

Κόσμος Χτες
Τρομακτικές εικόνες από τη μάχη ζωής ενός ανθρώπου από μία «υπέρβαρη» αρκούδα - Βίντεο και φωτογραφίες

Τραγωδία στην Αμφισσα: Νεκρό βρέφος από ιατρικό λάθος

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου ενός νεογέννητου κοριτσιού στις 5 Ιουλίου 2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμφισσας

Θρήνος στην κηδεία του Μανούσου Μανουσάκη

Ελλάδα Χτες
Μανούσος Μανουσάκης: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον σπουδαίο σκηνοθέτη

Κύπρος: Απίστευτο και όμως αληθινό ‑ Μαθητής δημοτικού έδειρε... τέσσερις δασκάλους!

Κόσμος Χτες
Απίστευτο περιστατικό σε σχολείο της Κύπρου - Tέσσερις εκπαιδευτικοί ξυλοκοπήθηκαν από μαθητή της Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου στη Λευκωσία