E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κίνα: Απαγορεύει με «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση γατιών και σκύλων

Άργησαν λίγο...

Δημοσίευση 2/4/2020 | 10:42

Κίνα: Απαγορεύει με «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση γατιών και σκύλων

Η κινεζική πόλη Σεντζέν απαγόρευσε με μια «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση σκύλων και γατιών, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται πλέον όσον αφορά στο εμπόριο ειδών άγριας πανίδας, μετά την εμφάνιση και την εξάπλωση στον πλανήτη του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αρμόδιες Αρχές στην πόλη της νότιας Κίνας, η εν λόγω απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαΐου. «Οι γάτες και οι σκύλοι ως κατοικίδια έχουν αναπτύξει πολύ στενότερους δεσμούς με τον άνθρωπο, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα ζώα, και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους, όπως και της κατανάλωσης άλλων κατοικιδίων, είναι συνηθισμένη πρακτική σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν», ανακοίνωσε η διοίκηση της πόλης εχθές, Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ότι απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση ειδών άγριας πανίδας. Οι διοικήσεις των επαρχιών και οι δήμοι σε όλη τη χώρα είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή της απαγόρευσης, ωστόσο οι τοπικές Αρχές στην Σεντζέν θεώρησαν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν με απόλυτη σαφήνεια ότι το μέτρο περιλαμβάνει τις γάτες και τους σκύλους.


Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά τα σκυλιά, αποτελούν δημοφιλή τροφή σε αρκετές περιοχές της Ασίας. Ο Λιου Τζινπιάνγκ, αξιωματούχος στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Σεντζέν, υπογράμμισε ότι τα πουλερικά, τα εκτρεφόμενα ζώα και τα θαλασσινά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα είδη της άγριας πανίδας είναι πιο θρεπτικά από τα πουλερικά και τα ζώα της φάρμας», επισήμανε ο Λιου, σύμφωνα με την Shenzhen Daily.

Οι αρχικοί κανόνες της Σεντζέν, όπως είχαν διατυπωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, άφηναν να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει απαγόρευση της κατανάλωσης των χελώνων και των βατράχων, δύο ζώα το κρέας των οποίων καταναλώνεται ευρέως στις νότιες περιοχές της Κίνας. Ωστόσο οι Αρχές της πόλης αναγνώρισαν αυτήν την εβδομάδα ότι το ζήτημα αυτό ήταν πηγή έντονης αντιπαράθεσης, και ξεκαθάρισαν ότι επιτρέπεται η κατανάλωση και των δύο ειδών.

Επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο κορωνοϊός που «σαρώνει» τις τελευταίες εβδομάδες τον πλανήτη, αφανίζοντας χιλιάδες ζωές, μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Ορισμένα από τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας πανίδας.

Η ανακοίνωση της Σεντζέν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Ο Δρ. Πίτερ Λι, ειδικός για την πολιτική της Κίνας στην οργάνωση Humane Society International, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ιστορική αποφαση» που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες να μπει τέλος σε αυτό το βάναυσο εμπόριο, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο στην Κίνα 10 εκατομμύρια σκύλους και 4 εκατομμύρια γάτες.

«Η πλειοψηφία αυτών των ζώων συντροφιάς πέφτουν θύματα κλοπής από τις αυλές των ιδιοκτητών τους ή αρπαγής από τον δρόμο. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε καρότσες φορτηγών σε σφαγεία για να θανατωθούν και να σερβιριστούν σε εστιατόρια σε όλη την Κίνα. Η Σεντζέν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα. Παρόλο που το εμπόριο σκύλων είναι σχετικά περιορισμένο εκεί, συγκριτικά με την υπόλοιπη επαρχία, η πραγματική σημασία της κίνησης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να εμπνεύσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με άλλες πόλεις να ακολουθούν το παράδειγμά της».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλημμύρισε κόσμο η Κέρκυρα τη Μεγάλη Παρασκευή

Ελλάδα 19.04.2025
Αργά το βράδυ η τελευταία περιφορά Επιταφίου

Καλλιθέα: Η στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου

Ελλάδα 19.04.2025
Στο βίντεο, ακούγονται πυροβολισμοί και στις τελευταίες εικόνες, το θύμα φαίνεται να πέφτει από την όρθια του θέση στο αμάξι που βρισκόταν στην Καλλιθέα, με την εικόνα του να σκοτεινιάζει

Μεγάλο Σάββατο: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 19.04.2025
Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα, Μεγάλο Σάββατο

Πάσχα: Έγινε η Πρώτη Ανάσταση με τον «ιπτάμενο» ιερέα στη Χίο, δείτε βίντεο

Ελλάδα 19.04.2025
Ο π. Χριστόφορος Γουρλής για άλλη μια χρονιά έκλεψε την παράσταση – Σκόρπισε δάφνες ως σύμβολα νίκης και αιώνιας ζωής σε όλον τον ναό

Ζάκυνθος: Έγινε η πρώτη Ανάσταση με το έθιμο του «σεισμού», δείτε βίντεο

Ελλάδα 19.04.2025
Ο «σεισμός» αναπαριστά το γεγονός της Ανάστασης, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, σείστηκε η γη και κυλίστηκε ο λίθος του Τάφου για να φανερωθεί το κενό μνημείο

Εύβοια: Το συγκλονιστικό βίντεο της κόρης του 50χρονου που δολοφόνησε ο 75χρονος

Ελλάδα 19.04.2025
Η τραγωδία έγινε στις αρχές Απριλίου στον Μύτικα, όταν ο 75χρονος σκότωσε με τέσσερις σφαίρες τον πατέρα τεσσάρων παιδιών και στη συνέχεια αυτοκτόνησε - Το θύμα είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό το σπίτι του δράστη

Καλλιθέα: Εν ψυχρώ δολοφονία σε πυλωτή ‑ Ποιος ήταν το θύμα

Ελλάδα 19.04.2025
Το θύμα έφερε τραύματα στο κεφάλι και στο λαιμό

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο COVID προήλθε από εργαστήριο ‑ Κατηγορεί τον Φάουτσι για σκόπιμη συγκάλυψη

Κόσμος 19.04.2025
Παρατίθενται πέντε «επιχειρήματα» υπέρ της θεωρίας, ιδίως πως τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας εκδηλώθηκαν στη Γουχάν στην Κίνα

Σκληρές εικόνες από την σταύρωση πιστών στις Φιλιππίνες: «Τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα ήταν επώδυνα»

Κόσμος Χτες
Το συγκεκριμένο έθιμο, αν και συχνά προκαλεί αντιδράσεις, συνιστά μέρος της παράδοσης της Μεγάλης Εβδομάδας στις Φιλιππίνες

Bloomberg: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους συμμάχους για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Το Bloomberg αποκαλύπτει το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Joe Seiders: Ο ντράμερ των New Pornogrαphers συνελήφθη για κατοχή παιδικής ποpνογραφίας

Κόσμος Χτες
Το συγκρότημα με ανακοίνωσή του, «διέκοψε αμέσως κάθε σχέση μαζί του»