Σαν σήμερα: Η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε στην Eurovision
Η Μαρινέλλα, οι Abba και η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων»
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 6/4/2020 | 00:27
Στην κατάμεστη αίθουσα του Dome της Αγγλίας, στο παραλιακό Brighton, πραγματοποιήθηκε ο 19ος Διαγωνισμός της Eurovision στις 6 Απριλίου του 1974. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά σε έναν διαγωνισμό, που αποδείχτηκε ιστορικός για πολλούς λόγους...
Φυσικά, ο πρώτος λόγος που έμεινε στην ιστορία, ήταν η παρθενική ελληνική συμμετοχή με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού, «Κρασί, θάλασσα και τ'αγορι μου» που τραγούδησε η Μαρινέλλα. Ελληνικός ήχος, φιλοτουριστικό ύφος, η ελληνική αποστολή κατετάγη 11η ανάμεσα σε 19 χώρες, συγκεντρώνοντας εφτά βαθμούς. Τους βαθμούς στην Ελλάδα έδωσαν η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Αυτοί οι βαθμοί που έδωσε η Σουηδία, είχαν και ένα παραπάνω παρασκήνιο αφού συνδέθηκαν με το συγκρότημα της. Αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω. Για την Ελλάδα πάντως, που ζούσε τους τελευταίους μήνες της δικτατορικής επταετίας, η συμμετοχή κρίθηκε επιτυχημένη.
Ο δεύτερος λόγος ήταν το τραγούδι της Πορτογαλίας. Ναι μεν, η Πορτογαλία κατετάγη 14η, όμως το τραγούδι του Paulo De Carvalho έμεινε στην ιστορία. Ο τίτλος του ήταν «E Depois do Adeus» («Και μετά αντίο») και χρησιμοποιήθηκε άμεσα ως σύνθημα για την Επανάσταση των Γαρυφάλλων (25η Απρίλιου), που ανέτρεψε την δικτατορία του Σαλαζάρ, η οποία κρατούσε στην ιβηρική χώρα από το 1926!
Ο τρίτος και τελευταίος λόγος της ιστορικότητας του 19ου διαγωνισμού της Eurovision, ήταν το συγκρότημα που εκπροσώπησε την νικήτρια Σουηδία. Ήταν οι Abba, που μετά από αυτή τη νίκη τους απογειώθηκαν, κάνοντας παγκόσμια καριέρα. Το συγκρότημα από τη Σουηδία, που αποτελούταν από δυο άντρες και δυο γυναίκες κέρδισε των διαγωνισμό συγκεντρώνοντας 24 βαθμούς, 6 περισσότερους από την δεύτερη Ιταλία. Το τραγούδι τους «Waterloo», έδωσε ένα πολύ ηχηρό χτύπημα στο είδος της μπαλάντας, που συνήλθε αρκετά χρόνια αργότερα με τις νίκες της Ιρλανδίας και του Johnny Logan (Τρεις πρώτες θέσεις). To «Waterloo» («Βατερλώ») ήταν μια απλή μεταφορά, αφού οι στίχοι λένε την ιστορία ενός κοριτσιού που δέχεται τα πυρά του έρωτα και παραδίδεται, όπως ο Ναπολέων που έχασε τη μάχη στο Βατερλώ, το 1815.
Ποια είναι η σχέση εκείνης της ελληνικής συμμετοχής και των νικητών Abba; Πολλοί υποστηρίζουν πως το ελληνικό τραγούδι και τα λόγια του, «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου», αποτέλεσε το έναυσμα για την έμπνευση του «Mamma Mia», που διαδραματίζεται σε ελληνικό νησί, δίπλα από τη θάλασσα. Αυτό βέβαια δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε έχει διαψευστεί. Άλλωστε βάζει μια ακόμα όμορφη πινελιά στην, ούτως ή άλλως, ωραία ιστορία του 19ου διαγωνισμού της Eurovision. Άλλωστε, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, «Ποτέ μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία»...