Υπολογιστικό μοντέλο δείχνει τι θα συμβεί αν δεν μείνουμε στα σπίτια μας το Πάσχα
Ένα μοντέλο προσομοίωσης, που ανέπτυξαν επιδημιολόγοι στη Γερμανία
Δημοσίευση 9/4/2020 | 10:41
Ένα μοντέλο προσομοίωσης, που ανέπτυξαν επιδημιολόγοι στη Γερμανία για να υπολογίσουν τους κινδύνους των ταξιδιών σε εποχές κορωνοϊού, αποκαλύπτει τι θα συμβεί αν την περίοδο του Πάσχα πάρουν πολλοί τα αυτοκίνητά τους για να γιορτάσουν μαζί με τους συγγενείς τους στην επαρχία.
Με τον αριθμό νέων κρουσμάτων να αυξάνεται μετά από μια σύντομη ανάπαυλα για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στη Γερμανία οι επιστήμονες, στο μοντέλο που επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τις υγειονομικές Αρχές του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, ανέπτυξαν το παρακάτω σενάριο:
Ένας φορέας μεταφέρει τον κορωνοϊό σε μια χώρα με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως η Γερμανία.
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ως τώρα οι φορείς του κορωνοϊού μολύνουν κατά μέσο όρο περίπου τρία άτομα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η καμπύλη κινείται στην αρχή αργά, αλλά αυξάνεται κατόπιν εκθετικά. Μετά από δύο εβδομάδες θα έχουν μολυνθεί σύμφωνα με την προσομοίωση έξι άνθρωποι, σε ενάμιση μήνα 359 και σε δύο μήνες 2.585 από έναν και μόνον αρχικό φορέα.
Πρόκειται φυσικά για ένα χονδρικό μοντέλο που δεν μπορεί να απεικονίσει επακριβώς την πραγματικότητα, αφού η διασπορά του κορωνοϊού μέσω των επισκέψεων σε συγγενείς στη διάρκεια του Πάσχα, εξαρτάται π.χ. κι από το κατά πόσον θα αποφύγει η οικογένεια τις επαφές με άλλους ανθρώπους τις επόμενες εβδομάδες.
Τι έδειξε η προσομοίωση για τον κορωνοϊό
Ωστόσο, η προσομοίωση δείχνει ότι στην αρχή μιας πανδημίας μεμονωμένα άτομα μπορούν άθελά τους και εν αγνοία τους να επιταχύνουν δραστικά την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως συνέβη επί παραδείγματι στο χιονοδρομικό θέρετρο του Ισγκλ της Αυστρίας μ’ έναν μπάρμαν που μόλυνε όσους μετείχαν σ’ ένα apres ski πάρτι κι αυτοί στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στη βόρεια Ευρώπη.
Οι επισκέψεις σε συγγενείς κατά τη διάρκεια του Πάσχα μπορούν να πυροδοτήσουν ανάλογη αύξηση κρουσμάτων, όπως και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε κατάμεστα στάδια, οι συναυλίες κι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα δε αν μετά τις γιορτές αρχίσει μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, επαναλειτουργήσουν επί παραδείγματα παιδικοί σταθμοί και καταστήματα κι έρθουν έτσι περισσότεροι άνθρωποι σε επαφή με άλλους.
Το υπολογιστικό μοντέλο των Γερμανών επιδημιολόγων δείχνει ακόμη ότι οι επιπτώσεις από τις επισκέψεις σε συγγενείς κατά το Πάσχα θα γίνουν ελάχιστα αισθητές στην αρχή, αλλά θα κορυφωθούν εβδομάδες αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση το lockdown θα πρέπει να παραταθεί πολύ περισσότερο και πιθανώς πολλοί να αποχαιρετίσουν το όνειρο των θερινών διακοπών. Στο χειρότερο σενάριο τα νοσοκομεία μπορεί να λυγίσουν από τη συρροή ασθενών και να φθάσουν οι γιατροί στο σημείο να πρέπει να αποφασίσουν ποιοι από τους βαριά νοσούντες θα διασωληνωθούν και ποιοι όχι.
Η προσομοίωση καταγράφει επίσης και τα οφέλη από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αν όλοι μειώσουν κατά 80% τις επαφές με άλλα άτομα για δύο εβδομάδες, τα νέα κρούσματα στο υπολογιστικό μοντέλο εμφανίζονται έξι φορές λιγότερα, ενώ η εξάπλωση της επιδημίας θα σταματήσει ολοσχερώς αν κάνουμε το ίδιο επί δύο μήνες! Γι’ αυτό και συνιστούν οι επιδημιολόγοι να παραμένουν σε ισχύ επί μήνες τα περιοριστικά μέτρα…