Η έκταση της συγκεκριμένης χώρας ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρολ’ αυτά, με το ζόρι ξεπερνά σε πληθυσμό τους 56 χιλιάδες κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στην Δανία, αλλά είναι αυτόνομη.
Η Γροιλανδία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες που είχαν κρούσματα κορωνοϊού. Το πρώτο επιβεβαιώθηκε στις 16 Μαρτίου, με τον ασθενή από την πρωτεύουσα της χώρας Νουούκ να μπαίνει σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μέτρα και από τότε καταγράφηκαν συνολικά 11 κρούσματα.
Όπως ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου, οι 11 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον θανατηφόρο ιό, έχουν αναρρώσει πλήρως με την Γροιλανδία να γίνεται η πρώτη και η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς κανένα ενεργό κρούσμα κορωνοϊού.
Όλα τα κρούσματα προέρχονταν από το Νουούκ, στο οποίο κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Τα μέτρα, ειδικά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην πόλη ήταν αυστηρά και όπως φαίνεται απέδωσαν. Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, έχει περιορισμένο σύστημα υγείας, αλλά η άμεση κινητοποίηση των αρχών που έβαλε αμέσως σε καραντίνα ολόκληρη την πόλη, είχε ως αποτέλεσμα τα 11 κρούσματα να μην είναι πλέον ενεργά ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Δεν είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξει κανένα κρούσμα στο μέλλον. Η πρωτεύουσα είναι κλειστή και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει χωρίς άδεια. Επίσης, καμιά πτήση και κανέναν πλοίο δεν φτάνει στη χώρα χωρίς ειδική άδεια, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται μόνο μεταξύ μικρών χωριών και πόλεων.
Οι επιδημίες του παρελθόντος, οι οποίες έφτασαν στο νησί από Ευρωπαίους αποίκους τον 18ο και τον 19ο αιώνα, ήταν και ο λόγος της άμεσης κινητοποίησης στην περίπτωση του κορωνοϊού. Και όπως φαίνεται τα μέτρα θα κρατήσουν για λίγο καιρό ακόμα, αφού αν υπάρξει πιο εκτεταμένη διάδοση του ιού, δεν είναι σίγουρο πως η Γροιλανδία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.