E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρτονομίσματα ή κέρματα: Ποια από τα δύο είναι πιο μολυσμένα

Τι αποκαλύπτει έρευνα

Δημοσίευση 17/4/2020 | 12:05

Χαρτονομίσματα ή κέρματα: Ποια από τα δύο είναι πιο μολυσμένα

Τα ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα είναι πιο εύκολο από ό,τι τα κέρματα του ευρώ να μολυνθούν από μικρόβια και να τα μεταδώσουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων.

Μολονότι τα κέρματα είναι φτιαγμένα από μέταλλα με αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως ο χαλκός, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν καθόλου πηγές μόλυνσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, μελέτησαν γνωστά βακτήρια, αλλά όχι ιούς πάνω στα χρήματα, όμως έδωσαν μια πιο επίκαιρη διάσταση στα ευρήματά τους εν μέσω πανδημίας.

Πιο ασφαλείς οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα

Όπως δήλωσε ο δρ Κνόμπλοχ, «πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των χρημάτων, ακόμη και των χαρτονομισμάτων, είναι πολύ μικρότερος από ό,τι η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άλλο άνθρωπο. Όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία Covid-19, αν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μετρητά για πληρωμές, καλύτερα να είναι κέρματα παρά χαρτονομίσματα. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερα να γίνονται οι πληρωμές μέσω κάρτας ανέπαφα, ώστε να αποφεύγεται τελείως ο κίνδυνος των μετρητών».

Ο ρόλος του χαλκού που κάνει τα κέρματα λιγότερο επικίνδυνα

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι οι επιφάνειες που περιέχουν χαλκό (όπως τα κέρματα) διαθέτουν αντιική δράση κατά του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, μειώνοντας σημαντικά -ακόμη και σε τέσσερις μόνο ώρες- το χρονικό διάστημα που ο ιός παραμένει μολυσματικός, σε σχέση π.χ. με τις επιφάνειες από πολυμερή υλικά (όπως τα χαρτονομίσματα), όπου ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη και για μέρες.

Τα μετρητά είναι επιφάνειες που δέχονται πολλά διαδοχικά αγγίγματα και θεωρούνται ότι εμπλέκονται στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών). Η ύπαρξη χαλκού σε ποσοστό τουλάχιστον 75% στα κέρματα του ευρώ προσδίδει στα τελευταία μια αυξημένη αντίσταση κατά των μικροβίων.

Αυτό επιβεβαίωσε η νέα γερμανική έρευνα, που εξέτασε σε προσομοιωμένες ρεαλιστικές συνθήκες την αντιμικροβιακή δράση των κερμάτων του ευρώ (πέντε λεπτών, 50 λεπτών και ενός ευρώ), σε σύγκριση με τα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ. Το χαρτονόμισμα αυτό, όπως όλα τα άλλα χαρτονομίσματα του ευρώ, είναι φτιαγμένο από βαμβακερές ίνες.

Από τι είναι φτιαγμένα τα κέρματα

Στα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ το εσωτερικό «χρυσό» μέρος περιέχει 75% χαλκό, 25% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο, ενώ το εξωτερικό «ασημένιο» τμήμα περιέχει 75% χαλκό και 25% νικέλιο. Τα κέρματα των δέκα, 20 και 50 λεπτών του ευρώ είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό κράμα (Nordic gold), αποτελούμενο κατά 89% από χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Τα κέρματα του ενός, των δύο και των πέντε λεπτών έχουν φτιαχτεί από χάλυβα καλυμμένο με χαλκό.

Οι Γερμανοί ερευνητές δοκίμασαν κατά πόσο τα μετρητά μεταδίδουν τα βακτήρια του εντερόκοκκου (Enterococcus faecium) και του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus). Μέσα από εννέα ανεξάρτητα πειράματα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τόσο οι επιφάνειες των κερμάτων όσο και των χαρτονομισμάτων είχαν αρχικά μολυνθεί με παρόμοιο αριθμό βακτηριακών κυττάρων. Η μικρότερη επιφάνεια των κερμάτων των πέντε λεπτών έχει ως αναμενόμενο αποτέλεσμα να μεταφέρουν λιγότερα βακτήρια σε σχέση με τα κέρματα των 50 λεπτών και του ενός ευρώ.

Τι έδειξε η σύγκριση χαρτονομισμάτων και κερμάτων

Η διαφορά μεταξύ κερμάτων με χαλκό και χαρτονομισμάτων είναι αισθητή μετά από 24 ώρες. Στα κέρματα των πέντε λεπτών, των 50 λεπτών και του ενός ευρώ τα βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου είχαν μειωθεί κατά 98,7% έως 99,5%, ενώ του εντερόκοκκου κατά 96,8% έως 99%, δηλαδή είχαν σχεδόν (αλλά όχι τελείως) εξαφανιστεί. Αντίθετα, μετά από μια μέρα ο αριθμός των βακτηρίων πάνω στα χαρτονομίσματα δεν είχε μειωθεί σχεδόν καθόλου.

«Αντίθετα με τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα που περιέχουν χαλκό, εμφανίζουν αισθητή αντιμικροβιακή δράση. Πάντως στα περισσότερα πειράματα τα βακτήρια δεν εξαφανίσθηκαν εντελώς από τα κέρματα, συνεπώς τα τελευταία μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για τη μετάδοση μικροβίων», συμπέραναν οι ερευνητές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιμένει η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου ‑ «Αυτή σκότωσε τα παιδιά»

Ελλάδα 24.11.2024
Εξακολουθεί να στηρίζει την ενοχή της κόρης της η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

Κόσμος 24.11.2024
Ζελένσκι, Πούτιν και Δύση περιμένουν την ορκωμοσία του Τραμπ για να διαπιστώσουν αν μπορούν να λήξουν τον πόλεμο «σε 24 ώρες»

Θρήνος στο Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη Χαριτίνη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο

Ελλάδα 24.11.2024
Στο τροχαίο είχε χάσει τη ζωή του ο 20χρονος αδερφός της, Ακης

Πειραιάς: Αντρας ντυμένος «Αραβας» κυνηγά μαθήτριες

Ελλάδα Χτες
Μια σοβαρή καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας

Στέφανος Κασσελάκης: Έτσι θα ονομάζεται το νέο του κόμμα

Πολιτική Χτες
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου ‑ Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Tech + Science Χτες
Ένα πρωτοφανές γεγονός εντοπίστηκε στον Ήλιο, αφήνοντας τους επιστήμονες άναυδους και ενθουσιασμένους ταυτόχρονα

Εμφανίστηκαν σύννεφα Mammatus στην Σαμοθράκη‑ Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Καιρός Χτες
Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο σκέπασε το βόρειο Αιγαίο

Συνελήφθη ο Tik Toker «Red Dragon» ‑ Εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση

Ελλάδα Χτες
Είχε παρενοχλήσει δύο ανήλικα κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα στο Λας Βέγκας – Ο Κολαπίντο προσέκρουσε με 50G στον τοίχο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα σφοδρό ατύχημα συνέβη στο Q2 των κατατακτηρίων στο Grand Prix του Λας Βέγκας, με τον Φράνκο Κολαπίντο της Williams, να συγκρούεται στον τοίχο με ισχύ 50G

Ταϊλάνδη: Απόδραση από τον θάνατο ‑ Ξέφυγε από τα δόντια της αρκούδας που τον «έτρωγε ζωντανό»

Κόσμος Χτες
Τρομακτικές εικόνες από τη μάχη ζωής ενός ανθρώπου από μία «υπέρβαρη» αρκούδα - Βίντεο και φωτογραφίες

Τραγωδία στην Αμφισσα: Νεκρό βρέφος από ιατρικό λάθος

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου ενός νεογέννητου κοριτσιού στις 5 Ιουλίου 2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμφισσας