Εταιρείες που πούλησαν αέρα κοπανιστό στην κυριολεξία
Κι όμως έγινε και συνεχίζει να γίνεται και στη χώρα μας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/4/2020 | 00:45
Σουβενίρ που δεν το βλέπεις, δεν το χρησιμοποιείς αλλά το αισθάνεσαι; Πώς αλλιώς να περιγράψεις τον αέρα μιας περιοχής που κάποιος τον συνέλεξε για να στον πουλήσει; Πάμε να δούμε παλαιότερες προσπάθειες εταιρειών που δεν τα κατάφεραν ως τώρα αλλά και μία ελληνική!
O 27χρονος Leo De Watts το 2016 μάζεψε... αέρα σε περιοχές της βρετανικής επαρχίας και τον στέλνει στην Κίνα και συγκεκριμένα στην Σανγκάη και το Πεκίνο όπου οι κάτοικοι υποφέρουν περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει καταστήσει πλέον τον αέρα μολυσμένο.
Την ίδια ιδέα και για το ίδιο κοινό σκέφτηκαν και στην Ελβετία - η εταιρεία είχε ως στόχο κατοίκους πόλεων ανά τον κόσμο που έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό όπως αυτές στην Κίνα και την Ινδία. Ο αέρας είχε συλλεχθεί από διάφορες τοποθεσίες γύρω από τις ελβετικές Άλπεις και συμπιέζεται σε δοχείο και ερχόταν με μια... προσαρτημένη μάσκα προσώπου για να βοηθήσει στην αναπνοή.
Το ίδιο έκανε και Κινέζοι στην Guangdong όπου αντίστοιχα τουρίστες, ανέβηκαν στα βουνά και βούτηξαν το πρόσωπό τους μέσα σε διάφανες σακούλες καθαρού βουνίσιου αέρα!
Πάμε Παρίσι; Ο Τσέχος φωτογράφος Kirill Rudenko βρήκε τρόπο να βγάλει λεφτά πουλώντας αέρα από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη με 10 δολάρια. Ήταν, όπως είπε, από τα ταξίδια του και είναι ένα πραγματικά αυθεντικό κομμάτι των δύο πόλεων. Tι ακριβώς είχε αυτός ο αέρας μέσα - 20% από Empire State Building, 20% άγαλμα της Ελευθερίας και άλλα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης!
Έχουμε και στην Ελλάδα και πωλείται ως σουβενίρ στους τουρίστες! Το Greek Oxygen, έχει περισσότερο ενδιαφέρον στην τουριστική αγορά της χώρας. Βρίσκεται σε πολλά νησιά και τουριστικές περιοχές και η τιμή του ξεκινάει από 3,5 ευρώ.
Απαντώντας γι’ αυτούς που ίσως τους κατηγορούν ότι πωλούν «αέρα κοπανιστό», η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας αναφέρει: «Υπάρχει και χιουμοριστική πλευρά, απλά τους λέμε να το ανοίξουν και να το κάνουν μολυβοθήκη… Πάντως μέσα, όντως έχει ελληνικό αέρα».