Πώς αντέδρασαν τα κοράκια όταν η Ιαπωνία τους «κήρυξε πόλεμο»
Επιμένουν να διεκδικούν τον χώρο τους μέσα στις πόλεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2020 | 19:25
Από την δεκαετία του 1990, ο πληθυσμός των κορακιών στην Ιαπωνία εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανείς αριθμούς. Τα κοράκια διεκδίκησαν τον δικό τους χώρο σε πάρκα και πεζοδρόμια, τρομάζοντας καμιά φορά τους πολίτες και απαντώντας στον πόλεμο που τους «κήρυξε» η χώρα.
Τα κοράκια μέχρι το 2010 αναφέρθηκαν να είναι πιο επιθετικά και πιο μεγάλα από το συνηθισμένο, με τις επιθέσεις να είναι σπάνιες μεν, αλλά όχι ανύπαρκτες δε. Κάποια κατάφεραν να αρπάξουν μερικά είδη σκίουρων από ζωολογικούς κήπους.
Στο Τόκιο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπήρχαν περίπου 7 χιλιάδες κοράκια. Κάτι περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο πληθυσμός αυτός πενταπλασιάστηκε. Πίσω από αυτήν την εκτόξευση του πληθυσμού τους, λέγεται πως κρύβονταν τα σκουπίδια που οι πολίτες άφηναν στα πεζοδρόμια. Τα κοράκια ως ρακοσυλλέκτες, έστησαν ένα γλέντι και όσο υπήρχαν σκουπίδια, πολλαπλασιάζονταν.
@wikimedia commons
Αρχικά τα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου ήταν να χρησιμοποιούνται κίτρινες σακούλες σκουπιδιών, γιατί τα πουλιά δεν μπορούν να δουν το εσωτερικό τους. Κάποιοι πάλι κάλυπταν τα σκουπίδια με δίχτυα ώστε να δυσκολέψουν την διείσδυση. Το πρόβλημα ήταν όμως οι φωλιές τους πάνω στα ηλεκτρικά σύρματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα κοράκια άθελά τους προκάλεσαν black out, με τις ηλεκτρικές εταιρείες να αποκτούν έναν νέο πονοκέφαλο. Οι υπάλληλοι της κλήθηκαν να ανακαλύψουν τις φωλιές και να τις καταστρέψουν. Για τα κοράκι όμως αυτό σήμαινε πως χάθηκε μια μάχη και όχι ο πόλεμος.
Έτσι, απάντησαν. Άρχισαν να χτίζουν διάφορες φωλιές εδώ κι εκεί, φωλιές που δεν χρειάζονταν, για αντιπερισπασμό, ώστε να κρατήσουν μακριά από τις αληθινές τους φωλιές την περιπολία της ηλεκτρικής εταιρείας. Από το 2005 μέχρι το 2008, 600 φωλιές καταστράφηκαν αλλά ο αριθμός τους συνέχιζε να αυξάνεται. Το ίδιο και τα black out.
@variety.com
Η Ιαπωνιά είναι μια περήφανη χώρα που υποστηρίζει την μη χρήση βίας. Ωστόσο με το συγκεκριμένο πρόβλημα, η πόλη του Τόκιο πήρε μερικά αμφιλεγόμενα μέτρα. Τοποθέτησε λοιπόν δηλητήριο σε ωμό κρέας που έβαλε μέσα σε πλαστικές σακούλες, σκοτώνοντας χιλιάδες κοράκια. Η πράξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις με επιστήμονες να υποστηρίζουν πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να χτιστούν κάποιες δομές εκτός πόλεων που θα προσελκύσουν τα κοράκια να χτίσουν τις φωλιές τους.
Τα κοράκια όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να αντιστέκονται. Το 2017, η αστυνομία ανακοίνωσε πως δέχεται περίπου 600 τηλεφωνήματα τον χρόνο για επιθέσεις από κοράκια. Έχουν βρει υποστηρικτές αλλά και εχθρούς, με τις «μάχες» να συνεχίζονται.