Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχει κανένα κράτος που να μπορεί να δώσει δωρεάν όλες τις μάσκες»
Το κόστος της μάσκας έχει αυξηθεί λόγω και της αυξημένης ζήτησης
Δημοσίευση 30/4/2020 | 12:00
Το κόστος της μάσκας έχει αυξηθεί λόγω και της αυξημένης ζήτησης ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega. Ωστόσο, εκτίμησε ότι, η τιμή της μάσκας μίας χρήσης θα ομαλοποιηθεί, όπως έγινε και στα αντισηπτικά, ενώ πρότεινε και τη χρήση της πάνινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας.
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή διατίμησης ή για δωρεάν μάσκες ο υπουργός απάντησε ότι η ίδια συζήτηση είχε γίνει, πριν λίγο καιρό, για τα αντισηπτικά αλλά όπως ομαλοποιήθηκε αυτή η αγορά το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος που να μπορεί να δώσει δωρεάν όλες τις μάσκες που θα χρειαστούν οι πολίτες, αλλά ούτε και η διατίμηση θα βοηθούσε όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Ιταλίας που η διατίμηση δεν αποτέλεσε λύση για την επάρκεια.
Για την παραγωγή μασκών επεσήμανε πως στην εγχώρια παραγωγή έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με τη λειτουργία δύο εργοστασίων παραγωγής μασκών με μηνιαία παραγωγή 20 εκατομ. μάσκες.
Συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό και εκεί εμφανίζεται, σήμερα, απόθεμα σε μάσκες μίας χρήσης περισσότερων από 25 εκατομμυρίων τεμαχίων.
Για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο υπουργός σημείωσε ότι «ο βαθμός δυσκολίας επανεκκίνησης της οικονομίας είναι υψηλός» και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση που είχε, ήδη από τις πρώτες μέρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για να κάνουν αίτηση χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «ενώ έχουν εγκριθεί κι αρκετές αιτήσεις».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι, η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα έχει εκδώσει ένα τραπεζικό προϊόν, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 500.000 ευρώ, το επιτόκιο του οποίου πληρώνεται από την τράπεζα για δυο χρόνια.
«Όποια μικρομεσαία επιχείρηση αισθάνεται την ανάγκη ότι χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης μπορεί να το ζητήσει και σήμερα από την τράπεζα της αρεσκείας της, βασική προϋπόθεση είναι να είναι ενήμερος, δηλαδή να μην είναι στον Τειρεσία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφέρθηκε και στο Ελληνικό, υποστηρίζοντας πως αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να συνεχιστεί το έργο.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή είναι τόσα τα προβλήματα και τόση η δουλειά και η πίεση που το τελευταίο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός».