Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.
Η ρομποτική δεν είναι και τόσο πρόσφατη επιστήμη
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/5/2020 | 00:48
Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό. Για την ακρίβεια το πρώτο ρομπότ κατασκευάστηκε σχεδόν 2.500 χρόνια πριν από τον Έλληνα μαθηματικό Αρχύτα.
Το πρώτο ρομπότ λοιπόν στην ιστορία της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε περίπου το 400 με 350 π.Χ. Ο Αρχύτας έχει μείνει γνωστός ως ο πατέρας της μηχανολογίας. Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός από τον Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδας (σημερινή Σικελία και νότια Ιταλία), κατασκεύασε ένα πουλί-ρομπότ και χρησιμοποιούσε ατμό ώστε να το κάνει να κινείται.
Το πουλί – ρομπότ μπορούσε να πετάξει σε ύψος 200 μέτρων, μέχρι που ξέμενε από ατμό. Το πείραμα του Αρχύτα λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο την πρώτη κατασκευή ρομπότ, αλλά και μια από τις πρώτες μελέτες της ιστορίας. όσον αφορά στο πέταγμα των πουλιών.
@ancient-origins.net
Ο εφευρέτης του πρώτου ρομπότ, ήταν επίσης και γνωστός φιλόσοφος, αστρονόμος, πολιτικός και στρατηγός. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τα μαθηματικά στην μηχανική, δηλαδή αυτό που σήμερα λέμε μηχανολογία. Όπως αναφέρει ο David Hiskey στην ιστοσελίδα todayifoundout.com, εξελέγη και επτά φορές Στρατηγός, αν και αυτό απαγορευόταν από τον νόμο. Ωστόσο επειδή δεν είχε χάσει καμία μάχη, οι συμπολίτες του τον εμπιστεύθηκαν ως κυβερνήτη τους.
Η έρευνά του πάνω στα μαθηματικά είχε έμπνευση από τον Πλάτωνα και τον Ευκλείδη. Στην γεωμετρία πάλι, κατάφερε να λύση το πρόβλημα του «διπλασιασμού του κύβου», το όποιο είχε θέσει ο Ιπποκράτης της Χίου. Επίσης, ασχολήθηκε με την μουσική θεωρία, χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά και έδειξε πως ο τόνος του έγχορδου οργάνου σχετίζεται με τον δονούμενο αέρα.
Ο Αρχύτας ήταν ιδιαίτερα ενάρετος. Τόσο, που ο Πλάτωνας τον χρησιμοποίησε ως πρότυπο για τον «Φιλόσοφο-Βασιλιά». Η μοίρα όμως του επιφύλασσε άσχημο θάνατο, αφού πνίγηκε σε ένα ναυάγιο στην Αδριατική και θάφτηκε στο ακρωτήριο Μάτινουν της Απουλίας, όπως αναφέρει ο Οράτιος στην ωδή πού του αφιέρωσε.