To ζώο που μπορεί όποτε θέλει να αλλάξει φύλο
Και όχι μόνο
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/5/2020 | 00:20
Υπάρχει ένα ζώο, οστρακόδερμο, που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα κατά την διάρκεια της ζωής του, αν και με την πρώτη ματιά δεν του φαίνεται. Το στρείδι μάλλον το έχουμε για κάτι κυρίως ακίνητο που δεν προσπαθεί πολύ για κάτι και απλά περιμένει ένα λάθος για να τραφεί. Αλλά η σeξουαλική του ζωή είναι μάλλον... τρελή.
Τα στρείδια λοιπόν νομίζουμε πως είναι ακίνητα, αλλά μόλις γεννηθούν μπορούν και κολυμπούν για αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια, μοιάζουν με μικρές αχιβάδες που κολυμπούν από εδώ κι από εκεί. Δώδεκα ώρες μετά την γέννησή τους αρχίζει να σχηματίζεται το όστρακο, διαδικασία που κρατά περίπου τρείς εβδομάδες. Τότε το στρείδι είναι που αρχίζει να μην κινείται όσο νωρίτερα.
Αυτές οι τρείς εβδομάδες βέβαια δεν είναι εύκολες. Γιατί τα στρείδια είναι ακόμα ανυπεράσπιστα χωρίς το όστρακό τους, κάτι που τα καθιστά εύκολη τροφή για άλλα θαλάσσια είδη. Για να εξασφαλίσουν λοιπόν την επιβίωση και την συνέχεια του είδους τους, εκσπeρματίζουν συνέχεια ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν και αυγά μέσα στο νερό, ώστε να σχηματιστούν κι άλλα έμβρυα. Κάθε σεζόν, ένα ενήλικο θηλυκό στρείδι μπορεί και παράγει 50 με 100 εκατομμύρια αυγά, ενώ τα αρσενικά παράγουν τόσο σπeρμα που δεν μπορεί να μετρηθεί. Η σeξουαλική τους ζωή λοιπόν είναι από την αρχή λίγο έξαλλη.
@forbes.com
Δεν φτάσαμε όμως και στο πιο παράξενο απ’ όλα. Σχεδόν όλα τα στρείδια ξεκινούν την ζωή τους ως αρσενικά, αλλά όσο μεγαλώνουν μπορούν πολλές φορές να αλλάξουν φύλο. Αυτό γίνεται μάλλον επειδή το σπeρμα είναι πολύ περισσότερο από τα αυγά και μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση της ανάπτυξης του πληθυσμού τους. Πολλές φορές μάλιστα έχουν αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα την ίδια στιγμή. Με λίγα λόγια, αυτό από τεχνικής άποψης σημαίνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις το στρείδι μπορεί να γονιμοποιήσει τα ίδια του τα αυγά.
Η αλλαγή φύλου δεν μπορεί να εξηγηθεί με ακρίβεια, αλλά φαίνεται πως τα στρείδια αλλάζουν φύλο βάσει των περιβαλλοντικών συνθηκών. Είναι πιθανό η επιλογή του φύλου να επηρεάζεται από την θερμοκρασία του νερού αλλά και από την κατάσταση που βρίσκεται ο ύφαλος στον οποίο ζουν. Κανείς όμως δεν ξέρει με ακρίβεια ακόμα τον συνολικό μηχανισμό.
Παράλληλα τα στρείδια μπορούν να φιλτράρουν το νερό γύρω τους, ενώ η πιο γνωστή τους δραστηριότητα είναι ότι παράγουν μικρές πέτρες, που τις ονομάζουμε μαργαριτάρια. Ναι, θα ήταν ωραίο να βρεις ένα στρείδι με μαργαριτάρι, αλλά σαν πληροφορία μάλλον είναι η πιο αδιάφορη από τις παραπάνω.