Η μετά κορονοϊό εποχή και πως μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να αναγεννηθείτε επαγγελματικά
Με την υποστήριξη του E-Daily.gr
Ένα αφιέρωμα - γνωριμία με την ανθοκομία και τον κλάδο της
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/5/2020 | 12:14
Η μετά κορονοϊό εποχή (aCera -after Coronavirus era) ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 4/5/2020, ως μια νέα ευκαιρία για όλους. Θα μπορούσαμε να την αισθανθούμε σχεδόν από μηδενική βάση.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επανεκκίνηση για όσους καταστράφηκαν ουσιαστικά, όχι απλά σταμάτησαν τις εισπράξεις ή απλά δεν διακινούσαν αγαθά. Πραγματική καταστροφή υπέστησαν οι αγρότες ανθοπαραγωγοί δρεπτών ανθέων, αφού με κυβερνητική εντολή έκλεισε το χονδρεμπόριο μόνο των κομμένων λουλουδιών, έκλεισαν τα καταστήματα λιανικής που πουλούσαν κομμένα άνθη, ενώ ταυτόχρονα ακυρώθηκαν όλες οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσια κ.λπ.).
Βέβαια δεν υπέστησαν όλοι καταστροφή. Κάποιοι συνέχισαν να πουλάνε, αλλά φθηνότερα. Κάποιοι συνέχισαν να πουλάνε, δεν έκλεισαν και μάλιστα πέτυχαν κέρδη υψηλά 20ετίας στον κλάδο τους. Κάποιοι δεν πούλησαν αρκετά, αλλά τα έχουν να τα πουλήσουν αργότερα, ίσως σε καλύτερη τιμή. Κάποιοι συγκέντρωσαν την παραγωγή πριν την κρίση και απλά περιμένουν να ανοίξουν οι αγορές. Κάποιοι αύξησαν υπερβολικά τις εξαγωγές της παραγωγής τους. Κάποιοι ακόμα δεν πρόφτασαν να μαζέψουν την παραγωγή και θέλουν άλλους 3-4 μήνες.
Οι αγρότες - ανθοπαραγωγοί κομμένων λουλουδιών βρέθηκαν με την ετήσια ανοιξιάτικη ανθοπαραγωγή στο απόγειο της παραγωγής στα χωράφια, με κλειστό το χονδρεμπόριο κομμένων λουλουδιών και με κλειστά τα ανθοπωλεία κομμένων λουλουδιών. Δυστυχώς τα κομμένα λουλούδια είναι ευαλλοίωτα, δεν μπορούν να αποθηκευτούν και δεν μπορούν να μεταποιηθούν. Απλά καταστρέφονται. Επομένως οι αγρότες-ανθοπαραγωγοί κομμένων λουλουδιών είτε τα έκοψαν και τα πέταξαν ελπίζοντας στην επόμενη ετήσια σοδειά, είτε όργωσαν τα χωράφια με τα λουλούδια, καταστρέφοντας το φυτικό κεφάλαιο, σχεδιάζοντας κάποια άλλη καλλιέργεια ή ακόμα και αλλαγή επαγγέλματος.
Στην ελληνική ανθαγορά (των κομμένων λουλουδιών) εκτιμάται ότι διακινούνταν προ πανδημίας, κυρίως στην Αθήνα, κάθε εβδομάδα 14 νταλίκες εισαγόμενων δρεπτών ανθέων από Ολλανδία, 1 νταλίκα εισαγόμενων δρεπτών ανθέων από Ιταλία, 5 ισοδύναμες νταλίκες δρεπτών ανθέων από Κρήτη (ασυμπίεστες 3) και από Τροιζήνα (ασυμπίεστες 6), ενώ κομμένα άνθη ισοδύναμα περίπου με 5 νταλίκες διακινούνται από διάφορους τοπικούς αγρότες - ανθοπαραγωγούς στην Αττική.
Οι αγρότες - ανθοπαραγωγοί δρεπτών ανθέων (κομμένων λουλουδιών) που καταστράφηκαν ξεκινούν συζήτηση για τη διαμόρφωση της μετά κορονοϊό εποχής (after Coronavarius era-aCera), με διαδικτυακή διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα) την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020, στις 14:00 (έως 16:00) με τη βοήθεια του skywalker.gr, στην πλατφόρμα Ζοοm και στο Facebook: vgainoumemprosta.skywalker.gr και στο «Ανθαγορά Αθηνών» (https://www.facebook.com/anthagora.athinon/).
Τη δημόσια συζήτηση, που θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα, μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ένας που διαθέτει tablet ή έξυπνο τηλέφωνο, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Facebook: Skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά οι Έλληνες αγρότες παραγωγοί κομμένων λουλουδιών βγαίνουν μπροστά και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Όλοι οι Έλληνες που μόνοι αντιμετώπισαν την πανδημία, προτίθενται να στηρίξουν κάθε ελληνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι τραγικό ότι οι Έλληνες μετά από 10ετή λιτότητα και κρίση στη διάρκεια της οποίας χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν μία πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ μέσα στο 2020 κατά 10% (;) και υφίστανται έλλειψη αλληλοβοήθειας στο επίπεδο των κρατών - μελών με υπέρμαχο της ανάλγητης πρακτικής την Ολλανδία. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες έμποροι και λιανοπωλητές, αλλά ακόμα και ανενημέρωτοι καταναλωτές αγοράζουν κομμένα λουλούδια από Κένυα και άλλες περιοχές, μέσω Ολλανδίας, οδικώς.
Η ζημιά στο περιβάλλον και την οικονομία, και όχι μόνο, είναι τεράστια.
Η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη ή τρίτη σε πλούτο βιοποικιλότητα στον κόσμο, μετά τη Μαγαδασκάρη, με 6.300 είδη φυτών και 1.470 ενδημικά και αυτοφυή είδη, από τα οποία πολλά θα μπορούσαν να είναι μοναδικά ελληνικά ανθοκομικά φυτά για εμπορικά κομμένα άνθη, όπως ήδη παρουσίασε η Δρ. Ελένη Μαλούπα (Ινστιτούτο Αυτοφυών & Ανθοκομικών Φυτών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).
Μέχρι σήμερα, η ελληνική ανθοκομία κομμένων λουλουδιών παρακολουθούσε απλά τις εξελίξεις, υποχωρώντας συνεχώς μπροστά στην επιθετική πολιτική των Ολλανδών και των εμπόρων. Οι Έλληνες αγρότες ανθοπαραγωγοί δρεπτών ανθέων, μετά την ξαφνική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μπορεί να επανεκκινήσει με ελπιδοφόρα προοπτική.
Κατά την ισχυρή κρίση του κορονοϊού οι Έλληνες καταναλωτές διαπίστωσαν ότι έμειναν μόνοι. Ακόμα και κράτη με το ίδιο νόμισμα παρακράτησαν υγειονομικό υλικό που έρχονταν αεροπορικώς, ενώ πάλι κράτη με το ίδιο νόμισμα αρνήθηκαν ουσιαστική οικονομική διευκόλυνση. Όλοι καταλάβαμε ότι είμαστε μόνοι. Οι ενημερωμένοι καταναλωτές στρέφονται προς τα ελληνικά προϊόντα, τα μόνα που συνέχισαν να βρίσκουν για να επιβιώσουν.
Πρέπει στο μέλλον να αξιοποιούμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα παντού: στα κτηνοτροφικά προϊόντα, στα κομμένα λουλούδια, στα κηπευτικά και στην εργασία. Και με τη συστράτευση όλων για να καταναλώνουμε μόνο ό,τι παράγουμε, με σύνθημα «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό, καλύπτω όλες μου τις ανάγκες ελληνικά», υπάρχει ίσως περίπτωση να δημιουργηθούν συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και στα κομμένα λουλούδια.
Οι Έλληνες αγρότες - παραγωγοί κομμένων λουλουδιών (δρεπτών ανθέων), οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη καταστροφή εξαιτίας της πανδημίας του κορονoϊού, με τη συνεργασία των Ελλήνων εμπόρων και των καταστημάτων λιανικής πώλησης δρεπτών ανθέων, αλλά κυρίως με την ενημέρωση και συνεργασία των Ελλήνων καταναλωτών, μπορούν να επανεκκινήσουν την ελληνική ανθοκομία δρεπτών ανθέων και -γιατί όχι- να την καταστήσουν ακόμα και ενδιαφέρουσα εξαγωγική δραστηριότητα.
Όλοι οι φίλοι των Ελλήνων αγροτών – ανθοπαραγωγών και όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ανθοπαραγωγή, αλλά και όλοι οι Έλληνες που τους ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας έχουν μια ευκαιρία που προσφέρει το skywalker.gr να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή δραστηριότητα την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020, στις 14:00 (έως 16:00), στο Facebook: Skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα και στο «Ανθαγορά Αθηνών» (https://www.facebook.com/anthagora.athinon/).