ΗΠΑ: Αλλοι 3 νεκροί πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίας στην Αϊόβα
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπνεύσουν
Δημοσίευση 1/6/2020 | 15:22
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει από άκρη σ’ άκρη μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη! Σύμφωνα με το CNN το τελευταίο αιματηρό περιστατικό έγινε στην Αϊόβα και συγκεκριμένα στο Ντάβενπορτ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια περιπολίας οι αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ, Paul Sikorski ανέφερε ότι τρεις αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην πόλη όταν τους περικύκλωσαν διαδηλωτές και άρχισαν να τους πυροβολούν. Ο Sikorski είπε ότι διαδηλωτές έσπασαν τα οχήματα της αστυνομίας και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε.
Συνολικά σε διάφορα περιστατικά σε όλη την πόλη έγιναν αιματηρές συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών και συνολικά 4 πολίτες πυροβολήθηκαν και δυο από αυτούς πέθαναν. Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ Mike Mateson είπε ότι τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και ζήτησε από τον κυβερνήτη να ενεργοποιηθεί η Εθνική Φρουρά.
Pάνω από 4.000 έχουν συλληφθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι από πλαστικές σφαίρες με τις οποίες πυροβολούν οι αστυνομικοί.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. Όπως δεν μπορούσε και ο άτυχος Floyd όταν ο αστυνομικός Derek Chauvin είχε το γόνατό του στο λαιμό του και δεν το έπαιρνε όσο κι αν τον εκλιπαρούσε το θύμα, όσο κι αν του φώναζαν όσοι έβλεπαν μπροστά τους να εκτυλίσσεται ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας.
Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που (σιγό)βράζει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. Δεν είναι έργο μόνο του Τραμπ όλο αυτό που γίνεται στη χώρα τις τελευταίες έξι μέρες. Είναι και των προκατόχων του…
Η δολοφονία Floyd προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Δεν όμως μόνο αυτό αλλά και το ότι η κοινωνία στις ΗΠΑ βγαίνει από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Σχεδόν 40 πόλεις έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σε πολλές, οι πολίτες τις αψήφησαν και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσεων. Κάποιοι το πλήρωσαν γινόμενοι κι αυτοί θύματα ακραίας αστυνομικής βίας.
Είναι η πρώτη φορά επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Και τότε, οι διαδηλώσεις (και κατά του πολέμου) είχαν συμπέσει με προεκλογική προεδρική εκστρατεία.