Το ορεινό χωριό στην Ιαπωνία που ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς θάφτηκε εκεί
Η ιστορία πίσω από τον τάφο του Ιησού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2020 | 00:04
Ο Ιησούς έζησε και θάφτηκε στην Ιαπωνία. Όσο κι αν αυτή η πρόταση ακούγεται παράξενη, με τα ερωτήματα πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το χωριό Shingo στην βόρεια Ιαπωνία για να επισκεφθούν τον λοφίσκο που προστατεύεται από έναν ξύλινο φράχτη και στο κέντρο του έχει ένα σταυρό. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως αυτός είναι ο τάφος του Ιησού.
Η ιστορία τους είναι η εξής. Ο Ιησούς πήγε πρώτα στην Ιαπωνία στα 21 του χρόνια για να σπουδάσει θεολογία. Αυτό συνέβη κατά την διάρκεια των λεγόμενων «χαμένων χρόνων» του Ιησού, που κράτησαν περισσότερο από μια δεκαετία. Εκεί έγινε μαθητής ενός σπουδαίου δασκάλου που κατοικούσε κοντά στο ηφαίστειο Φούτζι-γιάμα, πριν να ταξιδέψει πίσω στην Ιουδαία.
Εκεί η ιστορία ταυτίζεται με την βιβλική εκδοχή, μόνο που υπάρχει μια ανατροπή. Ο άνδρας που σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους δεν ήταν ο Ιησούς, αλλά ο μικρός αδερφός του, ο Isukiri. Ο αληθινός Ιησούς κατέληξε στο Shingo όπου έζησε καλλιεργώντας ρύζι και σκόρδο. Στους ντόπιους ήταν γνωστός με το όνομα, Daitenku Taro Jurai. Το ταξίδι του προς την Ιαπωνία κράτησε αρκετά χρόνια και χρειάστηκε να περάσει την παγωμένη Σιβηρία. Όπως αναφέρει ο Independent, όταν έφτασε στο Shingo παντρεύτηκε την κόρη ενός αγρότη που την έλεγαν Miyuko, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Πέθανε σε ηλικία 106 ετών.
@unusualplaces.org
Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πως υπάρχουν πολλές γραπτές αναφορές που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο θρύλο. Τα γραπτά του Takenouchi, που ξεπερνούν τα 1.000 χρόνια σε ηλικία, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους την δεκαετία του 1930, οι οποίοι τα περιέγραψαν ως «ένα τεράστιο και αξιόλογο αρχαίο έργο, που πέρασε από γενιά σε γενιά της οικογένεια των Takenouchi», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ancient Pages. Το έργο περιγράφει την ιστορία όλων των εθνών, «έναν αρχαίο κόσμο που εξελίχθηκε σε 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους».
Τα γραπτά αυτά καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο. Ωστόσο υπάρχει και αναφορά στον Ιησού. Τον περιγράφει ως λόγιο που έζησε στην Ιαπωνία, ενώ δίνει λεπτομέρειες και για τον θάνατο του αδερφού του, Isukiri. Τα γραπτά χάθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το μουσείο που υπάρχει στην περιοχή έχει ως έκθεμα μια καινούργια εκδοχή των γραπτών.
Η ιστοσελίδα JNTO αναφέρει πως η μεταγραφή των γραπτών Takenouchi ανήκει στον Wado Kosaka, που έγινε διαβόητος την δεκαετία του 1970 για την επικοινωνία του με ένα UFO σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. «Τα έγγραφά του δεν λένε μόνο για την ιστορία του Ιησού, αλλά και για το πως οι πρόγονοι των ανθρώπων έφθασαν από το διάστημα».
Άλλοι πάλι προτιμούν να βρουν διαφορετικό τρόπο για να συνδέσουν της ιστορίες, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Ιαπωνίας. Το μουσείο, όπως γράφει ο Independent, αναφέρει πως το χωριό λεγόταν παλαιότερα Herai, μια λέξη που μοιάζει περισσότερο με εβραϊκή παρά ιαπωνική. Επίσης, βρίσκει ομοιότητες στην τοπική κουλτούρα με τραγούδια της Μέσης Ανατολής, όπως μια προσευχή που λέγεται για πολλές γενιές στο Shingo, η οποία ίσως να είναι ένα αρχαίο εβραϊκό-αιγυπτιακό αίνιγμα.
Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι πως ο τάφος έχει φέρει πολλά έσοδα στο χωριό, παρόλο που στο παρελθόν ο χριστιανισμός είχε απαγορευθεί στην Ιαπωνία (17ος αιώνας) και όσοι τον ακολουθούσαν τιμωρήθηκαν σκληρά. Τότε, οι αρχές έκαναν τεστ πίστης σε κρυπτοχριστιανούς, αναγκάζοντας τους να ποδοπατήσουν έναν σταυρό. Όσοι δεν το έκαναν αντιμετώπιζαν βαριές ποινές.
Οι κάτοικοι του χωριού σταυρώνουν τα νεογέννητα στο μέτωπο και έχουν κάποιες ακόμα συνήθειες που δεν είναι συμβατές με την κουλτούρα της χώρας. Οι μελετητές βέβαια απορρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς, αλλά πολλοί προσκυνητές φτάνουν κάθε χρόνο στην Ιαπωνία για να επισκεφθούν το Shingo. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι στον τάφο βρίσκονται τα λείψανα ιεραπόστολων που έφτασαν πολλά χρόνια αργότερα στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.