To 2015, επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ ταξίδεψαν στο Θιβέτ για να συλλέξουν δείγματα από τον αρχαιότερο παγετώνα της γης. Τον Ιανουάριο του 2020, δημοσίευσαν μια εργασία στην βάση δεδομένων bioRxiv. Σε αυτήν αναφέρουν πως ανακάλυψαν 28 νέες ομάδες ιών μέσα στον πάγο με ηλικία 15.000 ετών και προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή που προκαλεί τον λιώσιμο των παγετώνων, μπορεί να απελευθερώσει αυτούς τους άγνωστους ιούς στο περιβάλλον μας.
Η ομάδα έσκαψε με προσοχή σε 50 μέτρα βάθος του παγετώνα για να συλλέξει δυο πυρήνες πάγου, οι οποίοι αργότερα υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο απολύμανσης τριών βημάτων. Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν γνωστές τεχνικές της μικροβιολογίας για να μελετήσουν και να ταυτοποιήσουν τα μικρόβια που ανακάλυψαν μέσα στα δείγματα.
@zmescience.com
Οι τεχνικές αυτές έφεραν στο φως 33 ομάδες ιών, συμπεριλαμβανομένων 28 αρχαίων ιών που οι επιστήμονες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ και δεν γνώριζαν τίποτα για αυτούς.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην εργασία της, η κλιματική αλλαγή απειλεί τόσο την ικανότητα μας να καταγράψουμε και να αρχειοθετήσουμε αυτές τις μικροσκοπικές μορφές ζωής, όσο και την ικανότητα μας να παραμείνουμε ασφαλείς από εκείνες που είναι επικίνδυνες.
«Με το λιώσιμο των πάγων το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να οδηγηθούμε σε απώλεια των μικροβιακών και ιικών αρχείων, από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τα παλιότερα κλιματικά καθεστώτα της Γης», αναφέρουν στην εργασία.
«Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, το λιώσιμο των πάγων μπορεί να απελευθερώσει παθογόνους μικροοργανισμούς στο περιβάλλον μας».