Η πιο γνωστή φωνή του Hollywood
Όλοι την ξέρετε και όλοι την έχετε ακούσει έστω μια φορά, ενώ κάποιοι την έχουν μιμηθεί
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/6/2020 | 00:24
Το 2008 συνέβη κάτι που άλλαξε για πάντα το σινεμά. Όσοι παρακολουθούσαν τα τρέιλερ των ταινιών σταμάτησαν να ακούν την πιο γνωστή φωνή του Hollywood. Ο Don LaFontaine έφυγε μόλις στα 68 του χρόνια και παρόλο που σαν όνομα ή σαν παρουσία δεν ήταν αναγνωρίσιμος, η φωνή του ήταν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στον πλανήτη.
Γεννήθηκε το 1940 στην Μινεσότα ως Donald Leroy LaFontaine. Η ζωή του ήταν ήρεμη και χωρίς κάποιο απρόοπτο μέχρι αυτό να αλλάξει. Μια ημέρα το 1953, όπως ανέφερε ο ίδιος, κι ενώ μιλούσε στη μητέρα του για το πλύσιμο των πιάτων, η φωνή του «έσπασε» στη μέση της πρότασης. Όπως έλεγε, η φωνή του μετατράπηκε από αυτή ενός παιδιού στην προ-εφηβεία σε εκείνη ενός άνδρα. Μια φωνή που αμέσως σκέφτηκε πως μπορούσε να τον κάνει πλούσιο. Την επόμενη ημέρα στο σχολείο ντρεπόταν να μιλήσει. Η δασκάλα του ζήτησε να πει κάτι και ο LaFontaine μίλησε. Βρέθηκε στο γραφείο του διευθυντή επειδή η δασκάλα νόμιζε πως άλλαξε επίτηδες φωνή.
Όταν τελείωσε το λύκειο κατετάγη στον στρατό των ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως μηχανικός ηχογραφήσεων. Όταν απολύθηκε μετακόμισε στην Νέα Υόρκη ώστε να συνεχίσει την καριέρα του ως μηχανικός ηχογραφήσεων, μοντέρ, παραγωγός αλλά και σεναριογράφος για το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο. Η ηχογράφηση της δικής του φωνής δεν ήταν ακόμα στα σχέδια του.
Το 1962 ο LaFontaine δούλεψε με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Floyd Peterson για την ταινία «Dr. Strangelove». Ο Peterson εντυπωσιάστηκε από τις ιδέες του για το πως ένα ραδιοφωνικό πρόμο μπορούσε να βελτιωθεί αλλά παρατήρησε γενικότερα τις ικανότητές του. Έτσι του πρότεινε να δουλέψουν μαζί. Ίδρυσαν μαζί μια εταιρεία, η οποία ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διαφήμιση κινηματογραφικών ταινιών. Μέχρι τότε, τα κινηματογραφικά τρέιλερ φτιάχνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τα ίδια τα στούντιο. Η εταιρεία όμως του LaFontaine και του Peterson ήταν η πρώτη που έδωσε διαφορετικές ιδέες για τα τρέιλερ και δημιούργησε τον πλαίσιο μέσα στο οποίο τα γνωρίζουμε σήμερα.
@timeout.com
Μέσα σε δυο χρόνια είχαν προσλάβει διψήφιο αριθμό υπαλλήλων, με την εταιρεία να κάνει χρυσές δουλειές. Ωστόσο ακόμα αγνοούσε το μεγαλύτερο ατού της: την φωνή του Don LaFontaine. Το πρώτο του voice-over έγινε το 1964. Η εταιρεία προσπαθούσε να ηχογραφήσει ένα ραδιοφωνικό σποτ για την ταινία «Gunfighters of Casa Grande». Ο άνθρωπος που είχαν προσλάβει για την δουλειά δεν εμφανίστηκε, αφού μπέρδεψε το πρόγραμμά του. Η εταιρεία όμως έπρεπε να παραδώσει το σποτ σε συγκεκριμένη ημερομηνία οπότε κάποιοι πρότειναν στον LaFontaine να το κάνει ο ίδιος. Η MGM το λάτρεψε.
Από τότε η φωνή του έγινε περιζήτητη. Ήταν εκείνη η περίοδος που μερικές από τις πιο γνωστές φράσεις του χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Φράσεις όπως το «In a world…» και το «In the year...», έγιναν το σήμα κατατεθέν του και αμέσως έβαζαν τον θεατή, μέσα στην ιστορία της ταινίας.
Το 1978 η εταιρεία παραγωγής Paramount Pictures τον έπεισε να δουλέψει αποκλειστικά γι’ αυτήν ως επικεφαλής του τμήματος παραγωγής τρέιλερ. Έγινε η φωνή της εταιρείας και έφτασε μέχρι την θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο εκεί του έλειπε η δημιουργικότητα. Και αποφάσισε να φύγει από την εταιρεία και να μετακομίσει στο Λος Άντζελες το 1981.
Αμέσως έγινε η πιο περιζήτητη φωνή στον κινηματογράφο. Και η πιο γνωστή. Προς το τέλος της καριέρας του ισχυρίστηκε πως η φωνή του χρησιμοποιήθηκε στα τρέιλερ περισσότερων από 5.000 ταινιών. Μερικές από αυτές είναι οι «The Terminator», «Batman Returns», «Friday the 13th», «Home Alone», «The Hunt for the Red October», «Die Hard 2» και πολλές ακόμα δημοφιλής ταινίες. Η φωνή του στα τρέιλερ προέτρεπε το κοινό, ή καλύτερα το «υπνώτιζε» με έναν τρόπο, ώστε να πάει να δει την ταινία. Όταν βρισκόταν στην ακμή της καριέρας του ηχογραφούσε μέχρι και 35 voice – overs την ημέρα.
Τα voice-over του δεν ήταν μόνο για τρέιλερ, ωστόσο ήταν αυτά που τον έκαναν περισσότερο διάσημο. Το 2006 έβαλε την φωνή του σε μια διαφήμιση της ασφαλιστικής εταιρείας GEICO, που του έδωσε τον τίτλο του «εκείνος ο εκφωνητής από τις ταινίες». Ήταν τέτοια η ταύτιση της φωνής του με τα τρέιλερ, που υπήρχε η εντύπωση σε όλους πως ήταν ο μοναδικός. Εκεί το κοινό γνώρισε το όνομα του και το πρόσωπό του.
Αλλά το 2008, σε ηλικία μόλις 68 ετών, πέθανε από επιπλοκές στον πνευμονοθώρακα. Η τελευταία του δουλειά ήταν για την σειρά animation «Phineas and Ferb», όπου χρησιμοποίησε για τελευταία φορά την ιστορική φράση του «In a world…».Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε ο LaFontaine είχε δηλώσει πως «Η φωνή που χρησιμοποιώ στα τρέιλερ δεν είναι η κανονική μου φωνή. Είναι μεγαλύτερη, πιο υπερβολική. Αν χρησιμοποιούσα αυτή τη φωνή εκτός εργασίας κάποιος θα καλούσε την ασφάλεια».