E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η συσκευή τσέπης που εντοπίζει τα ποτά «μπόμπες»

Μια ομάδα ερευνητών στην Ελβετία ανακάλυψε μια συσκευή που συνδέεται με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/6/2020 | 00:46

Η συσκευή τσέπης που εντοπίζει τα ποτά «μπόμπες»
@yahoo.com

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ελβετία, μέσα στην οποία βρίσκεται και διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής, δημιούργησε μια συσκευή «τσέπης», που αν συνδεθεί με μια εφαρμογή του τηλεφώνου, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά, έτσι ώστε να ανακαλύψει αν είναι νοθευμένα. Μια άλλη συσκευή που ονομάζεται Clear Drink υπάρχει ήδη ως πατέντα.

Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο το πετρελαίου, που εκτός από άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και στην νοθεία του αλκοόλ παγκοσμίως. Η νοθεία αυτή μπορεί να κρύβει θανάσιμους κινδύνους για τους ανέμελους πότες που διασκεδάζουν. Η νόθευση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και στο 50% του όγκου του ποτού και αποφέρει μεγάλα κέρδη στους εμπλεκόμενους. Είναι βέβαια πιθανόν η μεθανόλη να συσσωρευτεί σε αλκοολούχα ποτά λόγω ακατάλληλης ζύμωσης ή απόσταξης, όχι σκόπιμα.

Την τριετία 2017-2019, καταγράφηκαν 306 περιστατικά μαζικής νοθείας με μεθανόλη, με 7.104 να αρρωστά9νουν και 1.888 να χάνουν τη ζωή τους. Το 90% της νόθευσης συμβαίνει στην Ασία.

Η ανίχνευση της μεθανόλης μέχρι τώρα γινόταν μέσω της χρωματογραφίας του υγρού, μιας τεχνικής εργαστηριακής, η οποία καταφέρνει να διαχωρίζει τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο υγρό. Ωστόσο είναι και χρονοβόρα και κοστίζει.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ομάδα στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης, κατάφεραν να αναπτύξουν μια φθηνή φορητή συσκευή ανίχνευσης που επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό της μεθανόλης και αιθανόλης μέσα στα αλκοολούχα ποτά. Βασίζεται σε έναν νέου είδους αισθητήρα που μπορεί να απορροφήσει τα αέρια του ποτού και να τα αναλύσει αμέσως. Ύστερα στέλνει τα αποτελέσματα σε μια ειδική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, στου οποίου την οθόνη εμφανίζεται μια προειδοποίηση ότι το ποτό είναι νοθευμένο ή οχι. Οι έλεγχοι έδειξαν πως λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια για μήνες.

Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι καθηγητής χημικής μηχανικής και επιστήμης των υλικών στο ΕΤΗ από το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA) το 1985, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι έως το 2000. Έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και έχει συμβάλει στη δημιουργία τεσσάρων εταιριών - τεχνοβλαστών (spinoffs).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 24.11.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 24.11.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories 24.11.2024
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα 24.11.2024
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 24.11.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 24.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»