Τα δυο νησιά στην Καραϊβική με τα ελληνικά ονόματα
Από που προέκυψαν τα ονόματα τους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2020 | 00:46
Οι Μπαχάμες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στην Καραϊβική. Ίσως κάποια στιγμή της ζωής σας έχετε μονολογήσει ότι θα θέλατε την δεδομένη χρονική στιγμή να βρίσκεστε εκεί. Αν ποτέ καταφέρετε και πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τα δυο νησιά με τα ελληνικά ονόματα. Το πρώτο έχει μια ξεκάθαρα ελληνική ονομασία, ενώ είναι πασίγνωστο για την γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί ως το «στενότερο σημείο του κόσμου». Το δεύτερο έχει το ίδιο όνομα με ένα ελληνικό νησί των Κυκλάδων.
Το πρώτο λοιπόν νησί ονομάζεται «Ελευθέρα». Το όνομά του έχει ξεκάθαρή ελληνική ρίζα. Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας και ο πληθυσμό του φτάνει τις 11.000. Αρχικά κατοικούνταν από τους Ταΐνο, τους οποίους οι Ισπανοί άποικοι μετέφεραν στο νησί Ισπανιόλα όπου σιγά σιγά σε 40 χρόνια τους «εξαφάνισαν». Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν τον 17ο αιώνα ήταν οι Πουριτανοί «Eleutherian Adventurers», από τους οποίους πήρε το όνομά του το νησί.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΌταν 3 εκατομμύρια άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» σε περίπου 40 χρόνια 3/12/2018Στα αξιοθέατα του νησιού ανήκει η γέφυρα «Glass Window», που έχει χαρακτηριστεί ως το «στενότερο σημείο του κόσμου», αλλά και το «Queen’s Bath», μια σειρά από φυσικές πισίνες που έχουν σχηματιστεί ανάμεσα στους βράχους.
Το δεύτερο νησί, είναι η Άνδρος. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ένα νησί αλλά για ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν τους δορυφόρους τριών μεγαλύτερων, της Βόρειας Άνδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου.
Αρχικά το νησί ονομαζόταν «Εσπίρτου Σάντου», αλλά το Άνδρος προέκυψε από την περίοδο της βρετανικής κατοχής του νησιού. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οφείλεται στον Σερ Έντμουντ Αντρος, τον διοικητή των Μπαρμπέιντος και μετέπειτα της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας. Άλλοι ισχυρίζονται πως πήρε το όνομά του από τους κατοίκους του νησιού St. Andro Island που μετανάστευσαν εκεί. Άλλοι πάλι λένε πως πήρε το όνομά του από Έλληνες σφουγγαράδες που έφτασαν στην περιοχή, επειδή ήταν πλούσια σε σφουγγάρια. Βέβαια, οι Έλληνες σφουγγαράδες έφτασαν στην καραϊβική τον 19ο αιώνα και αυτή η εκδοχή είναι η πιο αδύναμη.
Πάντως η σπογγαλιεία της Άνδρου που έστησαν οι Έλληνες, ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία των Μπαχαμών μέχρι και το 1930. Ο συνολικός πληθυσμό του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2010, αγγίζει τους 7.500 χιλιάδες.